Vizita la psiholog te poate ajuta in mai multe feluri. In primul rand te ajuta sa-ti gasesti rolul, locul sau chiar identitatea pierduta in familie, societate, job sau comunitatile de prieteni. Te ajuta sa-ti gasesti sensul in viata sau sa-ti definesti prioritatile. Psihologul este o calauza care te insoteste pe drumul tau si “iti lumineaza calea” atunci cand tu simti ca te-ai pierdut sau te-ai ratacit de la drumul initial. Prin competentele si experienta dobandita identifica problema, iar prin implicarea totala a clientului exploreaza impreuna metodele si alternativele de rezolvare a ei.
In al doilea rand te poate ajuta sa-ti gasesti noi resurse sau valente personale pe care poate nici nu stii ca le ai. Dezvoltarea ta personala, consilierea educationala sau vocationala sunt directii noi in psihologie care construiesc si ajuta omul sa-si depaseasca toate limitele constiente.
O conditie sine-qua-non a consilierii sau psihoterapiei o reprezinta actul prin care clientul este constient ca are o problema si isi doreaste cu adevarat rezolvarea ei. Trebuie sa-si canalizeze toate resursele pe rezolvare si sa fie participant activ la procesul si relatia terapeutica care se contureaza in cabinet. Daca el vine adus fortat de un prieten sau de un membru al familiei, fiind doar un participant pasiv, rezolvarea sau schimbarile in viata lui vor intarzia sa apara. Este ca si cum ai incerca sa imprimi pe o banda uzata un cantec inegalabil de soprana. Pentru a obtine o inregistare autentica avem nevoie de o banda noua, de calitate, de ustensile performante, de competentele celor care fac inregistrarea si nu in ultimul rand de arta si maiestria sopranei. Tot asa si omul nu poate evolua sau rezolva o problema daca nu crede cu adevarat in el si in puterea actului terapeutic. Asadar, va invit sa fiti increzatori in voi si in specialistul la care apelati pentru a abtine rezultate intr-un timp scurt.
Actul terpautic presupune reciprocitate in toate procesele sale: deschidere, cooperare, comunicare, empatie, ascultare activa, sinceritate si participare activa atat a terapeutului cat si a clientului. Atunci cand vii la psiholog nu inseamna ca ai venit sa lasi problemle psihologului si ca tu ai scapat brusc de ele. Problemele se discuta si se trateaza impreuna, rand pe rand, iar principalul actor in rezolvarea lor esti chiar tu, clientul care solicita ajutor specializat.
Carmen Simona Sbarna
Psihoterapeut
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023