Logopedia este definita ca disciplina ce se ocupa cu educarea si reeducarea limbajului, iar rolul logopedului este acela de a restaura si stabiliza limbajul, prin aplicarea diferentiata a tehnicilor specifice.
Daca la copiii tipici, cu tulburari/intarzieri in dezvoltarea limbajului, logopedul foloseste tehnicile de baza ale logopediei si exercitii specifice pentru corectarea diverselor probleme, la copiii cu autism, abordarea presupune parcurgerea anumitor etape, in functie de abilitatile copilului si de gradul de afectare.
Cand incepem logopedia?
Se poate incepe din prima zi de la inceperea terapiei ABA, insa trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
*intr-o prima faza, logopedul are nevoie de o mai lunga perioada de timp necesara acomodarii si colaborarii cu copilul.
Inceperea terapiei logopedice trebuie sa tina cont de ritmul de invatare al copilului si de stadiul de dezvoltare la care se afla in acel moment. De exemplu, daca acesta nu detine abilitati de imitatie, atunci logopedul lucreaza aceste abilitati o data cu echipa de terapeuti, intr-un mod cât se poate de atractiv pentru micut.
Perioada de acomodare se face PRIN JOC, necerandu-i-se copilului sa efectueze exercitii grele.
*recompensa, pentru copilul cu autism are un rol central in progresul sau. Asadar, logopedul trebuie sa se foloseasca de aceasta, pe toata perioada in care lucreaza cu copilul. De asemenea, parintii trebuie sa ii puna acestuia la dispozitie recompensele cele mai motivante (pe care nu le vor folosi in nici un caz in afara terapiei!), deoarece vorbirea este unul din cele mai grele abilitati pe care copilul cu autism le va insusi.
*gradul de afectare a limbajului: in cazul in care copilul nu verbalizeaza deloc, atunci este nevoie de incurajarea oricarui sunet/aproximare a sunetelor, prin oferirea recompenselor si a jocurilor stimulante
*mediul de lucru: pentru un copil care are probleme cu acomodarea la medii noi, este de preferat ca terapia logopedica sa aiba loc in mediul sau natural (acasa, in camera de joaca/terapie), pentru a crea incredere si a evita frustrarile
* colaborarea cu parintii si echipa de terapeuti care lucreaza cu copilul. Logopedul trebuie sa tina cont de punctul in care se afla copilul in fiecare moment; de exemplu, daca acesta a invatat un sunet/cuvant, etc, logopedul va lua cunostinta de aceste detalii si va recurge la recompensarea diferentiata a acestuia.
*comportamentul copilului: un copil cu mari probleme de comportament va avea nevoie de o atentie deosebita; prin urmare, atentie la detaliile lasate de echipa! Logopedul trebuie sa stapâneasca bine tehnicile de modificare a comportamentului, pentru a nu frustra copilul si/sau a nu reactiona cu acesta sub nivelul la care este. Exemplu: nu vrea sa coopereze, trebuie analizate situatiile si prezentate la sedinta cu echipa, pentru a se stabili modul de interventie.
Cat timp facem logopedie?
Timpul alocat pentru terapia logopedica depinde de la caz la caz. In general, copilul cu autism are nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru corectarea/initierea limbajului. Prin urmare, logopedia se opreste atunci când considerati ca micutul are un limbaj adecvat vârstei sale. Nu exista o anumita perioada de timp care garanteaza recuperarea sa.
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023