„Ii fac toate poftele, iar el/ea nu asculta deloc! Nu ii lipseste nimic!” Aceasta este o replica auzita deseori in cabinet. Copilului nu-i pasa de scoala si de rezultatele obtinute, este obraznic, raspunzandu-i parintelui intr-o maniera nepotrivita, este comod si dezinteresat de tot ce se intampla in jurul lui, este agresiv. Acestea sunt principalele acuze cu care vine „la pachet” un „copil problema”.
Constientizare
Este foarte important sa cautam motivele ascunse ce stau in spatele comportamentelor prin care copiii nostri incearca sa ne capteze atentia. Ce anume din mediul in care traiesc si se dezvolta determina manifestarea acestor comportamente nepotrivite?
In prima etapa a acestui proces este important sa ne asezam si sa privim in noi insine. Ce anume ne sperie, ce ne face ca uneori sa actionam inconsecvent, fara sa tinem cont de regulile pe care noi insine le-am stabilit, ce ne face sa actionam pe fuga, fara sa oferim explicatii (de cele mai multe ori, singura explicatie este „Pentru ca asa spun eu!”). Este posibil ca aceasta parte sa consume destul de multe resurse, pentru ca, nu-i asa, a trecut destul de mult timp de cand ne-am luat putin timp doar pentru noi. Alergam intre doua joburi, ducem si luam copilul de la scoala, apoi casa, trafic, agitatie… Si copilul care nu apreciaza sacrificiile pe care noi le facem continuu…
Ce este de facut?
In urmatoarea etapa este nevoie sa ne raspundem la intrebarea „Ce este de facut?” Pentru ca este clar faptul ca fiinta ce ne priveste cu lacrimile jucandu-i in ochi (dupa ce ne-a sarit in brate cand am luat-o de la scoala, iar noi am strigat la ea pentru ca si astazi ne-a sunat doamna invatatoare sa se planga de lipsa de implicare si de comportamentul provocator) nu stie ce este de facut. Este doar un copil ce s-a trezit intr-o lume in care totul se deruleaza cu o viteza ametitoare, in care programul de activitati este incarcat pana la refuz, iar timpul pentru joaca, dar si timpul petrecut cu parintii este limitat.
Peste ani, cat de mult va conta pentru copilul nostru masinuta de super firma pe care i-am adus-o din ultima delegatie in care am fost sau hainele pe care cheltuim cate o mica avere tot la trei luni? Cand am mers ultima oara la joaca impreuna cu el, ne-am dat impreuna in leagan, ne-am asezat pe iarba si am privit veverita ce se plimba nestingherita printre oameni sau am ras atat de tare incat am atras privirile nedumerite ale trecatorilor.
Si eu, ca mamica a unei fetite de 2 ani si jumatate, angrenata in multiple proiecte, am pus pauza la tot ce ma tinea departe de ce este mai important, pentru a pune in balanta si a identifica ce este de facut pentru a avea un copil echilibrat, cu adevarat fericit. Si mi-am pus intrebarea: „Ce conteaza cu adevarat, atat pentru copilul meu, cat si pentru mine si familia mea?”
In special in primii ani de viata, parintii sunt oglinda in care copilul se reflecta (iar copilul este oglinda familiei). Daca atunci cand copilul cauta persoana de referinta si primeste un mesaj predominant negativ, incarcat de tensiune psihica (nemultumire, anxietate, frica, frustrare), feed-back-ul oferit va fi unul de aceeasi natura. O modalitate prin care putem combate comportamentele nedorite este exemplul personal pe care il oferim, constientizarea propriului comportament si autocontrolul fiind esentiale.
Extrem de importanta este relatia pe care o am cu copilul meu. Se simte el securizat, iubit neconditionat, valorizat, capabil sa ofere iubire, pentru a se putea implica intr-o maniera proactiva in tot ce intreprinde? Ceea ce fac vine in intampinarea nevoilor lui reale? Stie care sunt limitele de comportament (ce este si ce nu este adecvat si acceptat)? Cu toate ca perceptia initiala asupra limitelor este ca ingradesc libertatea copilului, acestea au rolul de a-l securiza.
Ajutorul specialistului
Atunci cand copilul nostru se confrunta cu refuz scolar, absenteism, rezultate nesatisfacatoare, negativism persistent si comportament agresiv este bine sa solicitam opinia avizata a specialistului.
In psihoterapia pozitiva, conceptul teoretic fundamental este cel conform caruia marirea numarului experientelor si a emotiilor pozitive are un efect mai benefic asupra sanatatii persoanei, decat reducerea comportamentului si a cognitiei disfunctionale. Prin metafore si povesti terapeutice, persoana este sustinuta in demersul schimbarii perspectivei asupra problemei cu care se confrunta.
Implicarea sustinuta in procesul terapeutic dezamorseaza conflictul, imbunatateste atat comunicarea, cat si relatia, aducand dupa sine modificarea atitudinii problematice. Resursele personale sunt orientate catre o stare de sanatate, de echilibru. Important este sa canalizam aceste resurse in directia potrivita, psihoterapeutul avand rolul de a sustine pacientul in acest travaliu terapeutic.
Autoajutorarea
Detinem in noi resurse inestimabile de a face fata perioadelor de criza si problemelor noastre. In acest sens, psihoterapia pozitiva mizeaza pe dezvoltarea potentialului uman si mobilizarea resurselor noastre interioare. Pentru psihoterapia pozitiva, pacientul are posibilitatea sa se ajute singur, sa devina propriul lui terapeut, sa-si dezlipeasca eticheta pusa de un oarecare diagnostic, sa-si depaseasca conditia de bolnav, mobilizandu-si fortele si sa participe la propriul proces de vindecare. In cadrul psihoterapiei, specialistul il invata pe pacient cum poate sa faca acest lucru.
Astfel, parintii care vin impreuna cu copilul la psihoterapie sunt incurajati sa implementeze o serie de principii sanatoase de viata, cu scopul unei relationari cat mai bune cu acesta.
In loc de incheiere
Este important sa dam la o parte activitatile nesemnificative, consumatoare de timp, sa raspundem afirmativ invitatiei la joaca si nevoii naturale a copilului de a-i fi alaturi in momentele semnificative ale vietii. O atitudine pozitiva si incredere, rabdare si intelegere, incurajare si iubire neconditionata ajuta la modificarea unui comportament deranjant si sustin o relatie securizanta cu propriul nostru copil.
Cel mai important cadou pe care il putem face copiilor nostri sunt experiente semnificative de viata, cu incarcatura emotionala pozitiva, transformate in amintiri de nepretuit peste ani.
Dragi parinti, cresteti copii fericiti!
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023