Freud este primul psiholog care a sesizat prezenta acestor mecanisme de aparare, pe care le numeste initial „masinarii” ce cuprind toate mijloacele utilizate de individ pentru a stapani, controla, canaliza pericolele interne si externe, atat la nivel constient cat si inconstient. Acesta considera ca oamenii au nevoie de aceste mecanisme pentru a se apara de un adevar greu de suportat atat fizic cat si psihic; poate fii vorba de un mediu familiar si social dificil sau un singur eveniment traumantizant.

Mecanismele de aparare apar la inceput ca adaptari sanatoase si creative ce lucreaza pe tot parcursul vietii pentru a proteja Eul de o amenintare, acestea avand multe functii benigne. Folosirea inconstienta a apararii apare atunci cand individual incearca sa isi mentina stima de sine sau pentru evitarea si gestionarea unui sentiment puternic ce este considerat amenintator.

Freud era de parere ca oamenii au nevoie de aceste mecanisme pentru a se proteja de imperfectiunile realitatii, considerand ca acestea au un scop adaptativ. Astfel, mecanismele de aparare sanatoase pot ajuta la mentinerea stimei de sine, anxietatii si frustrarii la un nivel potrivit fiecarui individ in parte.

Mecanismele de aparare sunt definite ca fiind: „mecanisme psihologice de care dispune persoana spre a diminua angoasa generata de conflicte interioare. In viata cotidiana aceste mecanisme de aparare functioneaza mai mult sau mai putin inconstient. Mecanisme de acest fel sunt, de exemplu, grimasele scolarului care isi imita invatatorul: identificandu-se cu acesta din urma, el dedramatizeaza situatia si isi stapaneste anxietatea.

Exista un mare numar de mecanisme susceptibile de a „proteja Eul” impotriva exigentelor instinctelor, reducand tensiunile, dar nu au toate aceeasi valoare adaptativa. Refularea va avea drept functie reprimarea unei tendinte periculoase (agresivitatea, sexualitatea), respingand-o in afara campului constiintei; sublimarea, dimpotriva, va transforma impulsia in activitate apreciata din punct de vedere social (agresivitatea devine spirit al competitiei sportive, de exemplu). Au fost descrise si alte procedee de aparare: fantazarea, negarea realitatii, identificarea cu agresorul, retractia Eului, rationalizarea, regresiunea, formatia reactionala, izolarea, anularea retroactiva, proiectia, introiectia, autoagresarea, transformarea in contrariu.” (Dictionar de Psihologie LAROUSSE,1998, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti)

Fiecare dintre noi are diferite mecanisme de adaptare, ce isi fac aparitia in momente solicitante; acestea nu sunt constiente sau voluntare, ele iau nastere dintr-o nevoie a individului, fara ca acesta sa abia vreun control. Practic acestea distorsioneaza imaginea realitatii pentru a fi mai usor de inteles si de acceptat.

Cea mai lunga si ampla lista cuprinde 39 de mecanisme de aparare, insa psihiatria dinamica propune o clasificare diferita. Nancy McWilliams afirma ca “odata cu dezvoltarea teoriei clinicii psihanalitice, s-a impus tot mai mult distinctia dintre apararile arhaice si cele mai mature, primele fiind caracterizate prin evitarea psihica sau distorsionarea radical a evenimentelor perturbatoare ale vietii, iar cele din urma presupunand mai mult un fel de acomodare la realitate.” (Nancy McWilliams, (2014), Diagnosticul psihanalitic. Structuri de personalitate revelate în procesul clinic)
In DSM-V (2013) mecanismele de aparare sunt definite ca: “Mecanisme ce mediaza reactia individului la conflictul emotional si stresorii externi. Unele mecanisme de aparare sunt aproape invariabil maladaptative (proiectia, clivajul, trecerea in act). Altele (reprimarea, negarea) pot fi atat adaptative cat si maladaptative, depinzand de gravitatea, inflexibilitatea si contextual in care aceste se manifesta.”

Astfel, apararile pot fi impartite in doua categorii:

I. MECANISME DE APARARE PRIMARE / IMATURE – ce implica granitele dintre self si lumea externa:

– Retragerea extrema – reprezinta retragerea intr-o stare diferita de constienta, la copii apare ca lume/personaj fantasmat fiind un raspuns protector automat si la adulti se poate observa o retragere din mediul social si diminuarea relatilor interpersonale. Tot aici pot aparea inclinatii catre consumul de substante chimice pentru alterarea constientei.

– Negarea – apare ca un prim raspuns la orice catastrofa si reprezinta refuzul de a accepta ca se intampla anumite experiente neplacute; are ca scop gestionarea greutatilor, de a face viata mai putin neplacuta si poate duce la actiuni eficiente in zacuri de criza sau urgente, insa folosita in exces poate avea rezultate inverse ducand la o negare a limitelor proprii. “Este un concept de semnificatie singular programelor de 12 pasi sau a altor demersuri care incearca sa confrunte oamenii cu propriul lor uz al acestei aparari si deci, sa-i ajute sa iasa din orice fel de iad a fost creat” (N. McWilliams).

– Controlul omnipotent – este reprezentat de sentimentul de putere, impresia capacitatii de a influenţa împrejurările. Acest mecanism contribuie la menţinerea stimei de sine, la sentimentele de competenta si eficienta, cat si in exercitarea vointei, insa poate conduce individual catre un comportament manipulativ, antisocial si chiar psihopatic.

– Idealizarea extremă și devalorizarea – nevoia de a idealiza ramane nemodificata din copilarie, astfel individul atribuie calitati perfecte altora (in iubirii – pentru a nu fi dezamagit; in narcissism – pentru diminuarea rusinii sau supraestimarea propriului sine.). Reversul inevitabil al idealizarii fiind acela de devalorizare a celor din jur in vederea mentinerii sentimentului propriei valori.

– Proiectia, introiectia si identificarea proiectiva :

 • Proiectia – este procesul prin care propriile continuturi psihice sunt atribuite altcuiva. Acest mecanism reprezinta baza pentru empatie, insa folosirea predilecta a acestuia poate duce la un caracter paranoid al individului.
 •  Introiectia – este procesul prin care individual isi creaza o imagine a unei alte persoane. Reprezinta o identificare cu cei semnificativi ce poate deveni problematica in urma unor relatii peste care nu se poate trece (lipsa procesului de doliu). Prezinta predispozitii caracteriologice catre sadism si explozivitatea.
 • Identificarea proiectiva – proiectia proprie asupra altcuiva astfel incat il distorsioneaza masiv, reprezinta o fuziune a proiecţiei și a introiecţiei. Sunt patologice identificările isterice, cele melancolice si cele delirante.

– Clivajul – compartimentarea trairilor, scindare, individul se confrunta cu contradictii in comportament, gandire sau afect pe care le trateaza ci indiferenta sau negare. Pericolul sta in distorsiunea realitatii, subiectul psihotic pierde capacitatea de a diferenţia obiectele bune de cele rele în starea confuzională.

– Somatizarea – conversia stărilor emoţionale in simptome fizice, sistemul imunitar cedeaza in fata supraincarcarii emotionale, astfel individul isi concentreaza atentia asupra problemei fizice.

– Punerea defensiva in act ( Acting- out) – punerea in actiune in mod impulsiv a unei dorinte/fantasme inconstiente, sau a ceva ce nu poate fi definit prin cuvinte. Apare ca o modalitate de a evita afecte dureroase si este cel mai des intalnit la personalitatile antisociale si impulsive. Transpunerea in act a dependentei psihologice este intalnita in adictii (devenita astfel dependenta de substanta).

– Sexualizarea (Instinctualizarea) – atribuirea unei semnificatii sexuale unui obiect sau comportament, cu intentia inconstienta de a converti teroarea, durerea sau alta senzatie coplesotoare in excitatie. La acest mecanism exista diferente intre sexe, barbatii sexualizand cu usurinta agresinea, iar femeile fiind mai apte sa sexualizeze dependenta

– Disocierea extrema – reprezinta distrugerea sentimentului de continuitate individual pe planul identitatii, memoriei, constiintei sau perceptiei, fiind o reacţie normală la trauma, persoana cauta sa mentina o iluzie a controlului psihic in fata acesteia. Subiectul poate uita un aspect al propriei personalitati.

II. PROCESE DEFENSIVE SECUNDARE / MATURE – ce implica granitele interne, dintre Eu si SupraEu sau Sine sau dintre observarea si trairea unor parti din Eu:

– Refularea – esenta acestui mecanism este uitarea motivata sau ignorarea. Ea este asociata cu stari interne, astfel apare respingerea in inconstient a unor impulsuri, reprezentari sau idei inacceptabile care se mentin active, ramanand totusi inacceibile constientului.

– Regresia – revenirea inconstienta la o faza anterioara de dezvoltare in fata unui pericol ce provoaca angoasa sau frustrare, aici pot aparea moduri de aparare mai primitive. Regresia topica este atunci cand visezi pentru a evita o realitate dureroasa, iar in cea temporala se acorda atentie speciala unor perioade anterioare.

– Intelectualizarea – cramponarea intr-o teorie particulara pentru a explica un comportament, astfel se recurge la gandire abstraca si excesiva pentru a evita angoasa sau conflictul. Aceasta apare in situatii dramatice in care subiectul nu face fata situatiei si intelectualizează afectele, recurge la capacitatile intelectuale in vederea dominarii situatiei.

– Rationalizarea – reprezinta justificarea logica ce camufleaza un comportament, o atitudine sau credinte inacceptabile, pastrand astfel ascunse adevaratele motive din spatele acestora. Se gasesc practice scuze pentru a te elibera de tensiune in urma negarii unei realitati.

– Moralizarea – este o transformare inconstienta a impulsului in datorie morala. Aceasta este ruda cu rationalizarea si poate fi privita ca o versiune avansata din punct de vedere al dezvoltarii a clivajului Insa recurgand la principiile Eului evoluat, capabil sa simta sentimentele amestecate, Supraeu rigid.

– Compartimentalizarea – inhiba capacitatea de a face conexiuni intre cognitiile incompatibile, astfel permite ca două situatii aflate in conflict sa coexiste fara a se sesiza contradictia.

– Anularea retroactiva – poate fi considerata succesorul controlului omnipotent si reprezinta efortul inconstient de a contrabalansa un afect. Practice individul se opune constiintei, sau in urma comportamentului rusinos sau agresiv anterior incearca negarea, elaborarea si clarificarea printr-o actiune opusa sau autopedepsire.

– Intoarcerea catre propria persoana – poate fi considerata o metoda mai matura a introiectiei. Acest mecanism reprezintă redirectionarea atitudinilor negative, furiei, suparari fata de o persoana, catre sine.

– Deplasarea – presupune redirecţionarea sentimentelor fata de un obiect catre un altul ce are trasaturi asemanatoare primului. In cazul dezvoltarii fobiilor, subiectul foloseste deplasarea anxietatii de la o arie tensionata la un obiect anume care simbolizeaza fenomenul temut.

– Formatiunea reactionala – inseamna a transforma un afect, o dorinta sau un impuls in opusul sau, acest mecanism apare pentru a nega ambivalenta. Aceasta poate fi benefica in situatii competitive, unde apar si sentimente de ura cat si admirative. In aceasta situatie individual nu accepta dualitatea unui sentiment si considera valabila doar o extrema.

– Transformarea in contrariu – presupune transformarea pasivitatii in activitate, controland astfel momentul producerii propriei dependete, victimizari sau satisfactii. Este punerea in act a unui scenariu care schimba pozitia cuiva din subiect in obiect sau viceversa.

– Identificarea – internalizarea calitatilor unei alte persoane din dorinta de a semana cu aceasta. Identificarea cu fantasma sau cu dorinte parentale constiente sau inconstiente duc la punerea in act a unor atitudini ale eroului favorit sau ale dorintelor parintilor. Poate fi vorba de o identificare cu victima sau cu agresorul, situatie in care subiectul cauta sa fie victima sau devine chiar el agresor.

– Sublimarea – reprezinta un mod de a privi diferitele tendintele individuale, fiind o rezolvare creative si acceptabila social a conflictelor dintre impulsurile primitive si fortele inhibitoare.

– Umorul – implica gasirea unor elemente comice sau ironice in situatii dificile, astfel subiectul reduce, se distanteaza si capata un grad de obiectivitate fata de evenimentele neplacute. Individul obisnuieste sa glumeasca pe seama unui incident nefast, pentru a evita sa se gandeasca la sentimentele neplacute.

Andreea Roman
Psiholog, Consilier vocational si de dezvoltare personala

Privacy Preference Center

 • Petruta Toiu-Ruiu


  Psiholog clinician, psihoterapeut, consilier psihologic si psiholog educational

  STUDII UNIVERSITARE SI SPECIALIZARI

  • Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei – specializarea Psihologie, Universitatea din Bucuresti
  • Master “Evaluarea, consilierea si psihoterapia copilului, cuplului si a familiei”, Universitatea din Bucuresti
  • Master “Psihologia educatiei”, Universitatea din Bucuresti
  • Formare in Psihoterapie experientiala si a unificarii centrata pe adult – copil – cuplu – familie;
  • Doctorand al Universitatii din Bucuresti, Domeniul Psihologie

  CERTIFICARI

  • Psiholog clinician
  • Psihoterapeut cu formare in psihoterapie experientiala si a unificarii centrata pe adult – copil – cuplu – familie
  • Consilier psihologic – consiliere experientiala centrata pe adult – copil – cuplu – familie
  • Psiholog in specialitatea psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala

  DOMENII DE COMPETENTA

  • Evaluare psihologica clinica, psihodiagnostic pentru copil, adult sau familie/cuplu
  • Consiliere psihologica
  • Psihoterapia experientiala si a unificarii a adultului, copilului, cuplului si a familiei
  • Interventie, asistenta si consultanta psihologica
  • Consiliere si interventie psiho-educationala
  • Consiliere in luarea deciziilor legate de cariera

  DESPRE MINE

  Sunt Petruta Toiu-Ruiu psiholog și psihoterapeut, cu o experiență profesională în care am însoțit pe drumul dezvoltării și optimizării personale copii, tineri, adulți, familii și cupluri. În cursa transfomărilor de sine, a deblocării și armonizării personale plec de la premisa că fiecare om are un impuls natural spre bunastare, spre sănătate fizică și psihică și că trebuie doar sa-și deblocheze și acceseze resursele personale pentru a da un nou sens experienței traite.

  M-am implicat activ în activități de formare și cercetare, atât în cadrul programului de formare în ”Psihoterapie experiențială și a unificării centrată pe adult- copil -cuplu -familie” cât și în cadrul programelor de master ,,Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și a familiei” și ”Psihologia educației” precum și în cadrul cursurilor de formare, dar și în cadrul studiilor doctorale, dezvoltându-mi astfel o serie de competențe în domeniul psihologiei și psihoterapiei.

 • Florin M. Voicu


  Psiholog Specialist In Psihologie Clinica, Doctorand In Psihologie

  CERTIFICARI SI SPECIALIZARI

  • Evaluare clinică și diagnostic psihologic – evaluarea deteriorării cognitive pentru persoanele în vărstă (Comisia de Handicap);
  • Psihoterapie – Hipnoză clinică: dependențe alcool, tutun, (adicții), depresie / anxietate, atacuri de panică, probleme în cuplu, problemele adolescentului.
 • Liana Patulea


  Psiholog, Psihoterapeut

  CERTIFICARI SI SPECIALIZARI

  • Psiholog clinician – in supervizare;
  • Psihoterapeut – formare continua in Psihoterapie Cognitiv- Comportamentala si Hipnoterapie;
  • Consilier dezvoltare personala;
  • Formare continua Schema Therapy – Terapia Centrata pe Scheme – Asoc. Institutul Roman de Schema Therapy;
  • Curs tehnici avansate de comunicare pentru eficientizarea procesului psihoterapeutic in abordarile din spectrul anxietatii, depresiei si stresului posttraumatic;
  • Mentorat in psihoterapie – aplicatii clinice.

  Despre mine

  Am urmat facultatea de psihologie in urma cu 20 de ani, simtind ca aceasta este menirea mea in viata.

  Lucrez cu oamenii de peste 16 ani, chiar de la terminarea facultatii, initial in domeniul resurselor umane, iar ulterior, urmandu-mi pasiunea de a interactiona si de a lucra pentru oameni din ipostaza de psiholog si psihoterapeut.

  M-am reintors la prima mea dragoste, psihologia, dupa anii in care am avut ocazia sa cunosc, sa ascult, sa interactionez cu oameni din diverse domenii, cu interese diferite, cu istorii de viata diferite.

  Si am inteles ceva: ca oamenii, indiferent de studii, de pozitia sociala, de varsta, au aceleasi nevoi emotionale: de siguranta, de validare si acceptare, de apreciere si nu in ultimul rand, de iubire.

  Aceste nevoi umane nu sunt doar simple dorinte, ele sunt nevoi profunde care exista in fiecare dintre noi si care servesc ca baza pentru fiecare alegere pe care o facem in viata.

  Este momentul sa invatam ca ne putem schimba viata, schimbandu-ne pe noi si nu pe ceilalti.

  Iar rolul meu, cu permisiunea voastra, este de a va fi alaturi in aceasta calatorie de descoperire a voastra, de vindecare, de acceptare, de creare a unei vieti echilibrate si implinite.

  In viata nu le poti oferi altora, in mod autentic, ceea ce tu nu contii deja.

  Si tineti minte: resursele sunt in voi, este nevoie doar sa le descoperiti!

 • Andreea Irina Milea


  Psiholog Clinician Si Coordonator ABA

  SPECIALITATI SI EXPERIENTA PROFESIONALA

  • Psiholog Clinician si Cordonator ABA, cu o experienta de peste 7 ani in terapia copiilor cu deficiente sau intarziere in dezvoltare (ex. TSA, ADHD, sindromul Down etc.).

  SPECIALITATEA STUDIILOR

  • Licentiata in Psihologie in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educației, Universitatea Bucuresti;
  • Absolventa a Masteratului de Psihodiagnoza Cognitivă si Consiliere Psihologica, Facultatea de Psihologie, Universitatea Ecologica;
  • Masterul Prevenirea si Combaterea Consumului Ilicit de Droguri, Facultatea de Sociologie si Asistenta Socială, Universitatea Bucuresti.

  CURSURI DE SPECIALITATE

  • Cursul ”Tehnici de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala si Analiza Comportamentală Aplicata in Tulburările de Spectru Autist” in cadrul Asociatiei ATCA;
  • Experienta atat in terapia NACD cat si in terapia ABA in cadrul Asociației ATCA si Covorasul Fermecat.
 • Cristina Sima


  Psihoterapeut

  STUDII UNIVERSITARE SI SPECIALIZARI

  • Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti;
  • Formare in psihoterapie experientiala – Universitatea din Bucuresti si Societatea de Psihoterapie Experientiala Romana (2000-2005);
  • Formare in psihoterapie sistemica de familie si cuplu (2006-2010);
  • Formare in Hipnoza clinica si terapie eriksoniana (2006-2010).

  DOMENII DE COMPETENTA

  • Psihoterapie (individuala – adult, copil, adolescent, familie si cuplu, de grup);
  • Psihologia familiei;
  • Psihologie si consiliere educationala;
  • Dezvoltare personala individuala si de grup.

  TARIFE

  • Intervalul orar 15:00-20:00
  • Psihoterapie individuala (copil, adolescent, adult)- 200 lei / 50 min
  • Psihoterapie de cuplu si familie – 300 lei / 50 min

  Sedintele pot fi sustinute si pe Skype.

 • Angelica Sima


  Psihoterapeut

  Studii universitare si specializari

  • Facultatea de Socio- Psiho- Pedagogie, Universitatea Bucuresti (1992-1997)
  • Formare in terapie sistemica: cuplu, copil, familie (2006-2007)
  • Formare in psihoterapii scurte si colaborative orientate pe resurse si solutii (2013-2015)
  • Formare in NLP (2016)

  Domenii de competenta

  • psihoterapie (individuala- adult, copil, adolescent, familie si cuplu, de grup)
  • consiliere educationala
  • dezvoltare personala individuala si de grup

  Un anumit moment e potrivit pentru a pasii inspre psihoterapie?

  Poate cand cuvintele rostite nu mai cuprind niciun sens pentru tine… Sau cand ai de spus multe despre situatii in care parca nu mai e nimic de spus… Sau cand ramai mut de durere… Sau cand tot incerci si tot incerci si nimic nu se schimba… Cand problemele parca sunt peste tot, chiar si peste solutii…

  Poate momentul acesta este ACUM si AICI! De ce ar fi acesta momentul? Poate pentru ca este singurul pe care il avem. Ceea ce a fost ne-a adus AICI, iar ce va urma incepe ACUM!

 • Ana Maria Corcodel


  Terapeut ABA si Logoped

  EXPERIENTA PROFESIONALA

  Psiholog clinician, cu o experienta in terapia ABA si logopedie in terapia copiilor cu deficiente pe ariile dezvoltarii normale (exemple: TSA, autism, ADHD, sindromul Down, etc.)

  STUDII DE SPECIALITATE

  • Psiholog Clinician, Terapeut ABA cu experienta si in Logopedie;
  • Absolventa a Facultatii de Psihologie Titu Maiorescu;
  • Absolventa a  Masterului Psihologie Clinica, Hipnoza si Interventii Terapeutice de Scurta Durata din cadrul Universitatii Titu Maiorescu;
  • Supervizare in Psihologie Clinica;
  • Acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania in Specialitatea Psihologie Clinica, avand codul personal 22493.

  CURSURI DE SPECIALITATE

  Am urmat stagii de practica la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru  Obregia si la Penitenciarul Bucuresti Jilava. Acolo am stat de vorba cu persoane cu diferite probleme intr-un mediu controlat si am invatat cele mai bune abordari de la psihologi cu o experienta profesionala.

  Am invatat cum se face anamneza unei persoane si am putut lua interviu persoanelor respective avand mereu un psiholog, respectiv psihiatru care ma indruma mereu.

  DESPRE MINE

  Sunt o persoana foarte ambitioasa, energica si vesela si vreau sa acord sprijin persoanelor care au nevoie de putin mai multa atentie in viata lor si nu are cine sa le ofere suportul emotional de care au nevoie.

 • Crinela Silvia Dragan


  Psiholog Clinician

  DESPRE MINE

  • Psiholog Clinician sub Supervizare, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, cod personal 25841, angajata in cadrul People Develop Center;
  • Consilier Psiholog voluntar in cadrul Asociatiei Happy Minds, pe proiectele Depre Hub, Depre Teens şi Depre Corporate;
  • Experienta profesionala anterioara in domeniile: Resurse Umane, Administrativ/Secretariat si Organizatiilor Neguvernamentale.
  • In prezent in proces de deschidere a cabinetului individual.

  STUDII, ACREDITARI SI CERTIFICARI

  • Drept de libera practica in Psihologie Clinica, avizat de Colegiul Psihologilor din Romania;
  • Atestata in Consiliere pentru Dezvoltare Personala, atestat eliberat de Academia Britanica si acreditat la nivel european.

  LICENTIATA IN:

  • Stiinte Politice (2019);
  • Psihologie (2020).

  ABSOLVENTA A MASTERULUI:

  • Politici, Gen si Minoritati (2019-2021).

  MASTERANDA IN CADRUL PROGRAMULUI:

  • Psihodiagnoza Cognitiva si Consiliere Psihologica (2020-2022).

  CERTIFICARI ADITIONALE:

  • Resurse Umane (HR Employer & Branding, Personal Branding Managementul Resurselor Umane);
  • Administrativ: Management Strategic, Managementul Resurselor Umane, Comunicare in Afaceri;
  • Tehnoredactare: Copywriting, Comunicare Mediatica.

  Hobby-uri

  • invatare continua;
  • citit;
  • plimbari lungi;
  • scriere de articole.

  Contact

  Email – cdspsy9@gmail.com

  Telefon – 0732008636

 • Maria Laura Percu


  Terapeut ABA si Logoped

  DESPRE MINE

  • Este absolventa Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, specializarea ei fiind psiho-pedagogia speciala, la Universitatea Bucuresti, finalizand si cursurile de Master din cadrul Universitati Bucuresti specializarea Scoala Incluziva.
  • In anul 2016, Maria a realizat mai multe vizite in Ungaria, Austria, Slovacia si Praga cu scopul de formare si schimb de experienta.
  • Aceasta a participat la numeroase cursuri de formare profesionala, psihologica fiind la curent cu noile metode de interventie terapeutica.
  • Maria este o persoana voioasa, creativa, dobandind capacitatea de a trece peste orice fel de obstacol, avand un mental calm si optimist si o experienta de peste 5 ani in domeniu terapiei / logopedie.
  • Maria a participat la cursuri de formare in cadrul centrului Help Autism, Casa Soarelui, precum si conferinte, activitati practice din cadrul  Spitalul Clinic de Psihiatrie “Profesor Doctor Alexandru Obregia”. In decursul a 5 ani, aceasta a profesat Psihopedagogia Speciala in cadrul Scolii si Gradinitei Romano-Finlandeze din Bucuresti.

  Maria este titular cu drept de libera practica codul personal de indentidicare fiind 24076.

 • Florentina Hofft


  Terapeut ABA si Logoped

  DESPRE MINE

  Ma numesc Florentina Hofft, sunt psiholog clinician si sunt aici pentru tine, pentru a te asculta, a te incuraja sa te conectezi la resursele tale interioare ce te vor ajuta sa dai un sens intamplarilor si evenimentelor din viata ta, ce uneori par haotice, incalcite si greu de parcurs.

  COMPETENTE PROFESIONALE

  • Psihologie Clinica;
  • Psihoterapie Cognitiv – Comportamentala;
  • Psihoterapie sistemica pentru cuplu, copil, familie.

  FORMARI

  • Terapii cognitiv – comportamentale la copilul cu tulburari de dezvoltare neuropsihica – Terapia ABA;
  • Terapie sistemica: Cuplu, Copil, Familie. Evaluarea si Interventia Psihologica la Copii si Adolescenti;
  • Formare profesionala Cognitiv – Comportamentala (in curs);
  • Master in Psihodiagnoza Cognitiva si Consiliere Psihologica (in curs).

  SERVICII OFERITE

  • Psihoterapie individuala pentru copii, adolescenti si adulti;
  • Psihoterapie de grup;
  • Psihoterapie de cuplu si familie.

  DIAGNOSTIC SI EVALUARE CLINICA

  • Investigarea tulburarilor psihice si stabilirea unui diagnostic;
  • Evaluare comportamentala, cognitiva si neuropsihica;
  • Evaluarea gradului de discernamant al persoanelor;
  • Evaluarea personalitatii;
  • Evaluare mecanismelor de adaptare;
  • Evaluare emotinala sau afectiva;
  • Evaluarea diverselor aspecte psihologice legate de relationarea in cadrul familiei, cuplului, la locul de munca etc.
 • Carmen Simona Sbarna


  Psihoterapeut si Expert Organizational

  Ma puteti gasi cu acreditarile obtinute la COPSI in RUP – partea I, editat de Colegiul Psihologilor din Romania, cod personal 04626, avand atestate de libera practica in:
  https://www.alegericpr.ro/index.php/registre

  • Psihoterapie sistemica de familie si cuplu, atestat de Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie;
  • Consiliere psihologica a familiei si a cuplului, atestat de Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie;
  • Psihologia muncii si psihologie organizationala atestat de Comisia de Psihologia Muncii, Transporturilor si Serviciilor.

  Abilitata pe o perioada de 5 ani de catre Ministerul de justitie in temeiul art. 20, al. 5 si 6 din legea nr. 253/2013 pentru derularea “Programului pentru dezvoltare abilitati sociale si comportamentale adulti in data de 03.12.2019.
  Ma puteti gasi pe site-ul Ministerului de Justitie: http://www.just.ro/ la LINKURI UTILE in BAZA INSTITUTIILOR COMUNITARE din Bucuresti.

  Cursuri si formari complementare

  • “Travaliul iertarii in psihoterapie” – eveniment acreditat de COPSI;
  • “Scoaterea clientului din pozitia de victima si circuitul de autovictimizare” – eveniment acreditat de COPSI;
  • “Hipnoterapia cognitive-comportamntala la copii, adolescent si adulti” – curs de formare profesionala continua areditat de COPSI;
  • “Evaluare, expertiza, interventie psihologica clinica pentru copil si familie”, modulul “Evaluarea si expertiza psihologica clinica pentru copilul abuzat/neglijat si in situatii de divort” – curs de formare continua acreditat de COPSI.

  Despre mine

  Psihoterapeut principal de familie si cuplu si psiholog organizational specialist, cu peste 15 ani experienta in Psihoterapie si in Managementul Resurselor Umane(psihologie organizationala) va astept cu cu drag sa rezolvam impreuna orice problema sau impas pe care le aveti in prezent atat pe plan personal cat si profesional. Experienta de antreprenoriat la clinica noastra specializata pe evaluare si tratament copii CES de 5 ani. Marile realizari in viata le putem face prin flexibilizare si cu o atutudine deschisa catre nou. Aceste realizari ne conduc automat pe o treapta de evolutie superioara. Crestem, evoluam si ne dezvoltam intr-un ritm ametitor, chiar si pentru noi, pentru a ne adapta corect la etapele prin care trecem avem nevoie sa accesam resurse importante pe care le-am ascuns in subconstient sau pe care le-am anesteziat in timp. Nu cunosc problemele sau dificultatile cu care te confrunti dar cred in puterea si resusele personale pe care fiecare dintre noi le avem.

  Activitatea din cabinet si experienta personala m-a facut sa inteleg unicitatea oamenilor, a destinelor si relatiilor in care sunt angrenati, dar si educatia diferentiata a copiilor. Fiecare familie are reguli si tipare diferite de functionare care se imbina si se formeaza din alte 2 familii diferite prin intalnirea, cunoasterea si casatoria partenerilor de cuplu. Prin urmare, fiecare copil ce se naste intr-o familie este unic si va avea parte de evolutie si dezvoltare diferentiata. Iar datoria noastra de parinti este sa ajustam propriiile reguli de functionare si educatie, sa le actualizam in functie de personalitatea copiilor si de fiecare treapta de dezvoltare. Avem nevoie de reguli pentru a face putin ordine si a ne educa proprii copii asa cum ne dorim, dar flexibilitatea si naturaletea prin care le introducem in educatia timpurie a copiilor este bratara de aur a noastra in calitate de parinti.

  Motto: “Dragostea nu este ceea ce spunem. Ea este ceea ce facem”
  “Daca ai obosit, invata sa te odihnesti, nu sa renunti”

  Atunci cand aveti nevoie de un psiholog foarte bun ma puteti contacta la telefon: 0724.813.112 sau pe mail: office@peopledevelop.ro pentru a va face o programare pentru o prima sedinta de intercunoastere reciproca.

  Va astept cu drag,
  Carmen Simona Sbarna
  Psihoterapeut, coach & trainer
  PEOPLE DEVELOP CENTER

  Tarife

  Tarife si servicii ON LINE sau FATA in FATA, dupa preferinte:

  • 200 lei sedinta de consiliere psihologica si psihoterapie individuala pentru adultii, copii sau adolescenti(durata 50 minute);
  • 350 lei sedinta de consiliere psihologica sau psihoterapie de familie si cuplu (durata 100 minute);
  • Terapie ABA 120 lei sedinta (durata 50 minute);
  • Logopedie adulti, copii si adolescenti 120 lei sedinta (durata 50minute).

  Servicii de psihoterapie si consiliere psihologica:

  • 200 lei sedinta de consiliere psihologica de grup (2 ore) din programul de reintegrare sociala avand durata 100 minute;
  • 150 lei consiliere psihologica individuala din programul de reintegrare sociala avand durata 50 minute;
  • 300 lei consiliere psihologica individuala din programul de reintegrare sociala in limba engleza avand durata 50 minute;
  • 200 lei sedinta de psihoterapie individuala de 50 minute / 400 lb Engleza;
  • 350 lei sedinta de psihoterapie cuplu de 100 minute / 700 lb Engleza;
  • 400 lei sedinta de psihoterapie de familie de 100 minute / 800 lb Engleza.

  Servicii de psihologie organizationala:

  • 200 lei testare psihologica si emitere aviz psihologic pentru angajare (se poate face discount la un numar de peste 100 de angajati);
  • 2000 lei procedura de diagnoza si prognoza organizatioanla;
  • Recrutare si selectie de personal: 2000 pentru entry level, 4000 lei Middle level si 6000 lei top management.

  Tarife suplimentare:

  Tarife de consiliere psihologica pentru cazurile venite prin decizia instantei:

  • Consiliere psihologica 300lei / ora x 50 minute;
  • Documentare extra 300lei / ora x 50 minute;
  • Intocmire, tehnoredactare si expediere prin posta raport final catre institutiile abilitate: 1000 lei / 5 sedinte, 2000 lei / 10 sedinte si 3000 lei / 15 sedinte de consiliere psihoilogica.