Viața unui copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist este complet diferită de cea a altor copii care nu suferă de această tulburare deoarece are probleme de exprimare. De cele mai multe ori, acești copii sunt discriminați si considerați mai înceți în gândire, dar de fapt, nu aici este problema lor. Nu inteligența este redusă, ci capacitatea lor de exprimare a propriilor idei, dorințe sau sentimente. Odată ce reușesc să comunice cu persoanele din jur, dovedesc un potențial creativ uriaș care de multe ori uimește chiar și adulții care nu fac parte din familie.
Una dintre cele mai apreciate terapii în lupta cu autismul este terapia ABA sau analiza comportamentală aplicată. Acesta este mai mult decât o terapie, și anume o știință care îmbunătățește semnificativ viața celor care o practică. Este cel mai des asociată și solicitată în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist. La prima vedere pare un amalgam de activități recreative precum cele din grădinițe, dar beneficiile și rezultatele sunt primul și cel mai important pas spre o viață normală și satisfăcătoare.
Ce implică exercițiile în terapia ABA?
Se cunoaște faptul că acei copii care suferă de TSA (tulburare de spectru autist -autism) simt și percep lumea diferit față de noi, confruntând dificultăți în a comunica sau a se conecta cu cei din jur. Terapia ABA, prin activitățile pe care le propune, reprezintă șansa unui copil de a învăța să-și exprime eficient gândurile și nevoile. Prin exercițiile din terapia ABA se urmărește familiarizarea și deprinderea comportamentelor sociale necesare pentru a se integra mai ușor într-un colectiv și a se bucura de ce are de oferit copilăria.
De asemenea, și adulții beneficiază de pe urma acesteia. Poate nu știați, dar în Occident se folosește inclusiv în administrarea și training-urile din cadrul corporațiilor, ale facultăților, precum și în resocializarea celor ieșiți din instituțiile de reabilitare.
Principiile exercițiilor din terapia ABA
Mai întâi de toate, o terapie corectă presupune identificarea naturii tulburărilor de dezvoltare cu care se confruntă copilul și ceea ce îl captivează cel mai mult pe acesta. După identificarea acestora terapeutul va propune o serie de exerciții prin care să îl învețe pe cel mic comportamente funcționale și stimulatoare, prin care să atingă performanța unei atenții „împărtășite” (facilitează colaborarea cu cei din jur) din partea copilului.
Tipuri de exerciții în terapia ABA
Desigur, exercițiile sunt foarte variate, putând enumera următoarele: exerciții fizice, joculețe cu noțiuni opuse și imitație și activități manuale.
Exercițiile fizice urmăresc dezvoltarea motricității fine, noțiunile opuse ajută cogniția lingvistică, iar activitățile de imitare (verbală și motrică) și lucru manual contribuie alături de toate celelalte la creșterea IQ-ului. Este foarte important de avut în vedere faptul că toate acestea trebuie acompaniate de mici recompense pentru a menține interesul copilului.
Recompensele în exercițiile în Terapia ABA
Recompensele de orice fel îl vor motiva pe cel mic să continue și îi vor oferi bucuria unui lucru bine realizat, totul pentru o încredere în sine cât mai ridicată. Copiii au nevoie de încurajare și răsplată la fiecare progres pentru a căpăta încredere în forțele proprii și a-și crea o atitudine pozitivă în fața provocărilor, dar și un optimism pe care să îl păstreze până la maturitate.
Cum putem ajuta persoanele dragi cu TSA?
Înainte de a eticheta un copil drept ”autist”, trebuie să ne asigurăm că acesta are o viață armonioasă și că diagnosticul TSA a fost pus de un specialist în terapie pentru copii. După ce aceste demersuri au fost efectuate și presupunerile confirmate, copilul trebuie să participe la ședințe de terapie zilnică (preferabil), la un centru specializat sau chiar la domiciliu.
În plus, se recomandă ca terapeutul să îl însoțească pe copil și în locuri publice precum parcul sau grădinița, unde își poate exersa abilitățile de comunicare în contextele sociale. Astfel va înregistra progrese mai mari decât dacă este însoțit doar de părinții care nu au studii de specialitate și nu îl pot ajuta foarte mult, ci pot doar să îl iubească și să îl sprijine mereu.
Care sunt rezultatele terapiei ABA?
Terapia ABA aduce o mulțime de rezultate dintre care amintim următoarele:
- Modificarea comportamentelor problematice spre unele pozitive
- Mai bune abilități de învățare, comunicare, dar și integrare socială
- Un mai ridicat grad de atenție, memorie, înțelegere și concentrare
- Reducerea frecvenței și intensității problemelor comportamentale specifice
- Un grad de încredere în sine și ceilalți mai ridicat
Toate aceste rezultate vor ajuta copil să aibă funcții intelectuale și cognitive mai bune, un limbaj mai bine dezvoltat, abilități sociale mai bune, o mai mare atenție și răbdare pentru a duce la final sarcini ce cer îndemânare, o integrare socială mai bună, mai ridicată încredere și stimă de sine, o calitate a vieții mai bună.
Totuși, trebuie menționat că rezultatele sunt cât mai bune dacă vârsta copilului este cât mai mică, respectiv terapia se începe la vârste cât mai fragede. De aceea, părinții ar fi bine să caute ajutor specializat de îndată ce văd primele semne ale autismului. Un program intensiv de terapie ABA îl va ajuta foarte mult pe toate palierele vieții sale.
Rezultatele pe care un copil le poate avea depind în mod esențial de 4 factori de bază:
- Vârsta copilului atunci când intră în program, recomandat este intervalul 2-4 ani;
- Potențialul copilului;
- Nivelul de implicare a familiei;
- Expertiza și profesionalismul echipei terapeutice.
Un program terapeutic durează între 2-8 ore pe zi, în funcție de gravitatea afecțiunii copilului. Este important de menționat că această terapie este una pe termen lung și poate dura de la 1 an până la tot restul vieții. Deși nu este un răspuns pe care ar dori un părinte să-l audă, este unul corect și complet deoarece fiecare copil este diferit. Fiecare copil evoluează în propriul său ritm și nimic nu poate fi forțat sau grăbit. De cele mai multe ori, după 6 luni de terapie terapeutul poate pune un pronostic. Uneori este nevoie chiar de un an pentru a putea avea acest pronostic.
În final, trebuie înțeles faptul că răbdarea în efectuarea exercițiilor și frecvența repetării acestora reprezintă cheia succesului în ceea ce privește dezvoltarea cât mai armonioasă a acestor copii speciali. Constanța tratamentului oferă rezultate garantate.
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023