Vizita la un specialist din domeniul psihologiei nu mai este un subiect taboo, întrucât sănătatea mintală este la fel de importantă precum cea fizică. În momentele de cumpănă, când apar sentimente sau gânduri care ne perturbă activitatea zilnică pe o perioadă de aproximativ 2 săptămâni, este bine să luăm în calcul să cerem ajutor.
Conștientizarea nevoii de ajutor este un prim pas spre rezolvarea problemei cu care ne confruntăm. Însă, încotro ne îndreptăm? Psiholog, psihoterapeut sau psihiatru? Aflăm în cele ce urmează.
Psiholog
Denumirea de „psiholog” o poartă o persoană care a absolvit studiile Facultății de Psihologie, cu o durată de 4 ani. Cunoștințele pe care un psiholog le dobândește în urma studiilor de licență sunt însă generale, de aceea nu are posibilitatea de a consilia clienți într-un cabinet.
Pentru se putea specializa pe un domeniu al acestei vaste științe, psihologii urmează un program suplimentar de formare, care trebuie să fie recunoscut și acreditat de Colegiul Psihologilor din România, din următoarele:
- Psihologie clinică și psihoterapie
- Psihologia muncii, transporturilor și serviciilor
- Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională
- Psihologia Apărării, Ordinii Publice și Siguranței Naționale
Cu ce se ocupă mai exact un psiholog sau cu ce te poate ajuta?
Psihologul se ocupă cu testări și evaluări psihologice. În cazul psihologului clinician, el poate diagnostica clinic și poate emite evaluări psihologice cu timbru, adică acele evaluări standarde cerute de instituțiile publice.
Dacă ai început școala auto, atunci urmează să te întâlnești cu un coleg care profesează în Psihologia muncii, transporturilor și serviciilor. După susținerea evaluării psihologice, poți primi avizul conform căruia posezi abilitățile necesare conducerii unui vehicul.
Psihologul specializat pe ramura vocațională te poate ajuta să înțelegi care sunt inclinațiile tale în raport cu skill-urile pe care le deții și să te îndrume să iei o decizie adecvată în ceea ce privește viitorul tău profesional.
Un psiholog studiază modul în care gândim, simțim și ne comportăm din punct de vedere științific. Psihologii aplică aceste cunoștințe pentru a ne ajuta să ne înțelegem și să schimbe aceste comportamente care uneori pot fi dăunătoare. În cazul în care psihologul are studii de formare într-o ramură a psihoterapiei, iar probleme cu care te confrunți se pot rezolva prin terapie, te poate ajuta prin consiliere.
Psihoterapeut
Psihoterapeutul este persoana care te ghidează spre a găsi o soluție optimă problemei cu care te confrunți prin terapie. Călătorim în interiorul nostru pentru înțelege de unde vin sentimentele sau gândurile care ne macină și cum putem gestiona ceea ce simțim astfel încât să ne recăpătăm liniștea, iar calitatea vieții să se îmbunătățească.
Comparativ cu psihologul, psihoterapeutul are studii într-o specializare suplimentară, și anume o ramură a psihoterapiei.
Când ne poate ajuta psihoterapeutul?
În cazul în care ne confruntăm cu anxietate, atacuri de panică, depresie, stres posttraumatic sau afecțiuni mai grave precum tulburările psihotice (schizofrenie, tulburare delirantă etc), psihoterapeutul este persoana care ne poate ajuta, prin intermediul terapiei, să depășim obstacolele pe care le întâmpinăm.
Tipuri de terapie
În funcție de complexitatea situațiilor cu care ne confruntăm, există mai multe tipuri de terapie care pot fi aplicate, însă psihoterapeutul va alege abordarea cea mai potrivită nevoilor noastre:
- Psihoterapia cognitiv-comportamentală
- Psihoterapia Gestalt
- Psihanaliza
- Analiza tranzacțională
Acestea sunt doar câteva dintre abordările psihoterapiei.
Ce nu face psihoterapeutul?
Pentru că mereu apare o confuzie, este important să menționăm că psihoterapeutul nu poate prescrie tratament medicamentos. Pentru diagnosticare ulterioară și tratament medicamentos, este necesară o vizită la psihiatru.
Psihiatrul
Comparativ cu psihologul și psihoterapeutul, psihiatrul este medic. Fiind absolvent al facultății de Medicină cu rezidențiat în Psihiatrie, acesta este în măsură să evalueze, să pună un diagnostic și să prescrie un tratament medicamentos, urmărind ulterior evoluția pacienților care se confruntă cu probleme de natură psihică, în scopul de a le trata.
Cum ne poate ajuta psihiatrul?
Pe lângă atribuțiile menționate anterior, în cazul în care vă confruntați cu tulburări mentale precum anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive (cunoscut sub denumirea de OCD), demență, adicții, tulburări de somn etc, psihiatrul vă poate recomanda un ajutor complementar tratamentului medicamentos, cum ar fi o formă de psihoterapie. În același timp, poate recomanda și alte investigații medicale.
Psihiatrul vă poate răspunde la toate întrebările legate de tratament, reacții adverse, efecte secundare și interacțiunea acestora cu un alt tip de tratament.
Concluzie
Răspunsul întrebării “Încotro să mă îndrept?” este: depinde de tine și de nevoile tale.
Dacă dorești să susții o testare psihologică, atunci recomandarea noastră este să apelezi la un psiholog. Dacă ești în căutarea unei persoane care să te ajute să rezolvi provocările legate de starea de spirit și reglare emoțională, atunci ești în căutarea unui psihoterapeut. În cazul în care dorești o diagnosticare și tratament medicamentos, trebuie să discuți cu un psihiatru.
În orice caz, după cum explicam și în articol, cei trei lucrează în strânsă legătură, altfel încât vei fi ghidat corect pentru soluționarea problemelor întâmpinate.
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023