Atunci când te regăsești în circumstanțe dificile, traumatizante, este evident că membrii familiei și prietenii îți pot fi aproape, pot simpatiza cu tine. Totuși, nu vor ști întotdeauna ce să-ți spună și ce sfaturi să-ți dea pentru a te ajuta. În aceeași măsură, medicii și profesioniștii din domeniul sănătății îți pot oferi un oarecare sprijin emoțional, dar obiectivul lor principal este, aproape întotdeauna, actul medical.
Grupurile de suport pentru depresie au apărut pentru a uni oamenii care se confruntă cu probleme similare, pentru a-i uni împreună și a-i ajuta să le depășească mult mai ușor. Indiferent dacă te confrunți cu depresia, dependența, anxietatea, doliu sau ai anumite traume emoționale, uneori cel mai bun medicament pot fi chiar poveștile și vocile oamenilor care au trecut și poate încă trec prin același lucru.
Grupurile de sprijin: suportul necondiționat de care ai nevoie
Un grup de sprijin nu este doar un loc sigur, în care mergi pentru a-ți povesti experiențele și a te descărca de greutățile acumulate, inhibate de-a lungul timpului.
Informarea
Este și locul în care vei obține informații practice, constructive, utile, atât privitoare la afecțiunea cu care te confrunți, cât și la mecanismele pe care le poți aborda pentru a o gestiona mult mai ușor. Așadar, vei reuși să-ți stăpânești mult mai bine afecțiunea, în timp ce vei explora manifestările acesteia.
Încurajarea
De asemenea, încurajarea se poate concretiza și prin exemplul faptului că alții au reușit să se vindece de depresia. Astfel, tu de ce nu ai putea? Prin intermediul experiențelor comune, poveștilor spuse de persoane care se confruntă cu provocări similare, te vei simți mai puțin singur, vei dezvolta un sentiment al încrederii și comunității. Te vei gândi că, oricând vei avea nevoie, cineva va fi acolo, va ști despre ce vorbești și te va înțelege fără nicio problemă.
Apartenența la un grup și deschiderea
Chiar dacă este normal să simți reținere, teamă sau chiar frică de expunere când vine vorba de a face parte dintr-un astfel de grup, beneficiile sunt mult mai mari. Există multe mituri care se învârt în jurul acestui concept, însă este necesar să știi că niciodată nu s-a întâmplat ca un grup de sprijin să dea greș. Dacă te confrunți depresia, treci printr-o perioadă grea a vieții tale, nu trebuie să o faci singur – un grup de suport reprezintă cea mai bună alegere!
Beneficiile unui grup de suport
În primul rând, este vorba despre experiența comună a membrilor. Acest lucru înseamnă că, adesea, ei împărtășesc aceleași sentimente cu ale tale, aceleași griji și probleme cotidiene, ba chiar și aceleași tratamente și efectele secundare aferente acestora. Participarea la un grup de sprijin îți oferă posibilitatea de a fi împreună cu persoane care, probabil, au același scop comun, deci șanse mult mai mari de a se înțelege și sfătui reciproc.
Beneficiile participării la un grup de sprijin mai includ: sentimentul de a te simți mai puțin singur, izolat sau judecat, reducerea simptomelor afecțiunii, depășirea fricii de a vorbi despre sentimentele și emoțiile tale, menținerea motivației de a-ți gestiona afecțiunea sau de a respecta schema de tratament, obținerea unui sentiment de control, speranță, o înțelegere mult mai bună a afecțiunii și a modului în care se manifestă. Cu alte cuvinte, numeroase avantaje practice!
Niciodată nu ești singur, ai la dispoziție numeroase modalități prin care poți învăța cum să gestionezi mai bine depresia. Deși este o afecțiune deosebit de complexă, care se manifestă în diferite forme, te poți alinia cu tine și îți poți redobândi zâmbetul de altădată!
Sursa foto: unsplashed.com
Articole asemanatoare
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023