Jocul este la fel de important pentru copil cum este munca in viata adultilor. El reprezinta un prilej de a mari indemanarea, de a cultiva imaginatia si puterea de concentrare a copilului. Paintii sunt datori sa asigure sugarului timp si liniste pentru joc, precum si jucarii adecvate etapei lui de dezvoltare. Acordand timp de joaca cu bebelusul dvs., castigul va fi ca in acest fel ii veti stimula dezvoltarea, ca il veti pregati pentru primii pasi sau pur si simplu ca ii veti da incredere. Astfel el se va deschide mai usor la viata sociala, la ambianta apropiata si la lume.
1. Intre 2-4 luni:
– se vor suspenda obiecte colorate pe marginea de sus a laturilor patului
– mama poate confectiona singura jucarii prin insiruirea unor cartonase colorate pe sfoara
– diferite jucarii din plastic sau cauciuc atarnate pe marginile patului, animale care canta
– bebelusilor le plac miscarile blande si ritmate (ele sunt pentru ei ca o continuare a vietii intrauterine).
2. Intre 4-9 luni:
– aseaza-l pe o paturica, pe care mama si tata o vor tine de cele patru colturi, si leganati-l bland privindu-l si zambindu-I; drept recompensa veti primi un suras larg din partea pruncului
– intereseaza in mod preponderant o jucarie sunatoare, cuburi, bête, cutii bine inchise, o ratusca
– luandu-l in brate si sustinandu-l de burtica, faceti-l sa se joace de-a avionul. Cu bratele si picioarele intinse, lui ii va place sa zboare si va aprecia aceasta pozitie noua, descoperind lumea de la inaltime. Incepeti mai intai incetisor, apoi accelerati ritmul, caci, in bratele voastre, el se va simti in siguranta
– sugarii devin perseverenti in acivitati, seriosi si participa afectiv
3. Intre 9-12 luni:
– jocurile de “apucare” ale sugarului arata indemanarea sa crescand
– sunt recomandate jucarii si animalute care se trag de sfoara si incepe sa le urmareasca se se intampla cu ele
– se recomanda asa numitele “piramide din cuburi” care pot fi compacte sau goale
– Agatat de un scaun sau o mobila el se tine in picioare. Daca in patru labe este un campion, putem sa-i organizam o cursa cu obstacole. Pune pe jos puneti pe jos cateva perne tari. Incurajeaza-l sa le escaladeze aratandu-i o jucarie pe care o va gasi de cealalta parte a pernei
– ocupatia preferata ramane ramane golirea si “rearanjarea“ sertarelor deci nu trebuie sa ii privam de aceasta placere
– incep sa fie interesati de carti simple, cu animale frumos colorate
– Copilul este din ce in ce mai indemanatic. Adauga la obstacole un tunel din perne tari. El va aprecia jocul “cucu-bau” daca te ascunzi de cealalta parte a tunelului. El va sti, de asemenea, ca jucaria disparuta va fi regasita de cealalta parte a obstacolului
– Copilul cauta sa se ridice in picioare. Poti sa-I pregatesti un mic traseu pe care el va trece de la mersul in picioare la cel in patru labe. Aseaza perne, scaune, taburete. El va cauta sa ajunga la tine.
Bebelusul poate deveni fascinat de obiectele cu balamale si de functionarea lor. Priviti-l cum se amuza jucandu-se cu carti avand coperte cartonate, cu usile dulapurilor, cu cutiile care se inchid si se deschid, ori cu jucariile care ies din cutie. In timp ce inchide si deschide o cutie sau o usa – poate de zeci de ori – bebelusul isi dezvolta coordonarea ochi-mana.
Bebe adora sa gaseasca lucrurile care sunt ascunse. Jucati-va de-a oare unde s-a dus pentru a-l ajuta sa-si dezvolte aptitudinile motorii fine si conceptul de permanenta a obiectelor – faptul ca obiectele nu dispar atunci cand nu le vedem. Ascundeti un obiect colorat sub o esarfa sau sub nisipul de la locul de joaca. Apoi puneti mana bebelusului pe obiect si ajutati-l sa-l descopere. In curand, va gasi obiectul fara ajutor.
Pentru protejarea dezvoltarii psihice, se vor da jucarii simple si nu mai mult de 1-2 bucati deodata. Suprainzestrarea cu jucarii este la fel de daunatoare ca supraalimentatia.
Cand vor cumpara jucarii, parintii vor trebui sa tina cont, ca de acum incolo pana la varsta scolara, au nevoie sa indeplineasca 3 conditii corespunzatoare dezvoltarii pe 3 paliere principale:
– De miscare contribuie la dezvoltarea lor fiziologica si psiho-motorie
– De elaborare contribuie la dezvoltarea lor mentala, gandire, imaginatie etc
– De a fi iubite contribuie la dezvoltarea lor afectivitata si a comportamentului social
De asemenea, acolo unde sunt mai multi membrii in familie: frati, surori, bunici, trebuie incurajat jocul in echipa, prin diverse activitati simplute: cantec, dans, batut din palme, jocul cu mingia etc. Activitatile de grup formeaza sugarului idea de familie, de coeziune, de apartenanta si comuniune, necesare unui model sanatos de urmat care incepe sa se contureze deja in reprezentarile lui simple.
Carmen Simona Sbarna
Psihoterapeut
Articole asemanatoare
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023