Atacurile de panică sunt o temă destul de discutată în ultima vreme când fake news și toate rețelele de socializare alimentează parcă o teamă care nu pare să poată fi controlabilă. De fapt, atacurile de panică pot porni de la orice stimul, un sunet scurt, o imagine, un rând citit, un apel primit de la o persoană, o veste proastă, efectiv orice. Un procent de 16-20% din populația generală suferă de atacuri de panică, de aceea, această sintagmă a devenit extrem de cunoscută și documentată.
Ce înseamnă atac de panică?
Atacul de panică este un episod spontan și repetitiv de teamă ridicată, anxietate, neliniște care aduce cu sine o serie de reacții fizice severe, chiar dacă în fond, vorbim despre o teamă aparentă, nu neapărat adevărată.
Cum percepi atacul de panică?
De cele mai multe ori, persoana care experimentează atacul de panică are impresia că pierde controlul, moare sau are un infarct de miocard. În general, oamenii experimentează unul sau două atacuri de panică de-a lungul vieții, iar simptomele acestuia dispar rapid. Persoanele care au atacuri de panică recurente, neașteptate și trăiesc perioade mai lungi de teamă constantă sau cu teama unui alt atac de panică au de fapt o afecțiune numită tulburare de panică.
Cum se manifestă atacul de panică?
Atacul de panică se manifestă diferit de la persoană la persoană, dar simptomele cele mai comune sunt următoarele:
- Amețeală
- Stări de greață și vărsături
- Palpitații
- Transpirații ale palmelor sau senzații de încălzire corporală (“mă ia cu călduri”)
- Senzații de moliciune/slăbiciune sau neliniște în membre
- Senzația de sufocare sau de apăsare în piept
- Senzația de picioare care se înmoaie (“mi se taie picioarele și mi-e teamă că o să leșin”)
- Tremurături
- Agorafobie
- Teama de a pierde controlul
- Crampe abdominale
- Cefalee
![atac de panica - imagine copil](https://peopledevelop.ro/wp-content/uploads/2022/03/atacul-de-panica-1.jpg)
Ce faci în cazul unui atac de panică?
Atunci când simți că începi să ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, recomandat este să încerci să te calmezi. Uite ce fac eu în cazul atacurilor de panică:
- Mă așez pe scaun sau pe pat pentru a nu mai simți că mi se înmoaie picioarele.
- Încep să mă întreb pe mine însumi ce anume mă sperie, mă îngrijorează, mă face să mă panichez.
- Odată ce aflu ce mă îngrijorează încep să îmi tot repet lucruri de genul: Lucrul acela nu o să se întâmple. Ești bine, ești în siguranță.
- Îmi reglez respirația, trag tare aer pe nas și expir cât mai lent pentru a-mi regla pulsul și după 3-4 repetări simt cum mi se încetinește, iar palpitațiile se reduc.
- Tot prin autosugestie îmi spun că o să le rezolv pe toate, așa cum am făcut-o întotdeauna și îmi dau exemple din viața mea când nu credeam că o să reușesc, dar am făcut-o.
- Dacă ești o persoană care crede în deochi și puterea unei rugăciuni, poți să te speli pe față cu apă rece și să repeți Tatăl Nostru de cel puțin 3 ori.
- Respiră aer rece. Ieși la aer, eu măcar deschid un geam și stau puțin respirând acel aer proaspăt încercând să-mi calmez palpitațiile după cum am scris la punctul 4.
Ce terapii sunt utile?
Dacă vrei să reduci riscul de apariție al acestor atacuri de panică, poți apela la specialiști care să te ajute. De exemplu, poți merge le un psihoterapeut căruia să îi expui dificultățile tale. Deși această terapie este numită terapia prin vorbe, aceasta a ajutat un număr ridicat de persoane să reducă apariția atacurilor de panica și să învețe cum să le controleze. Totuși, va trebui să înțelegi de la început că rezultatele cer timp și efort din partea ta.
Ai nevoie de câteva ședințe sau de câteva luni de terapie pentru a-ți reduce atacurile de panică. În funcție de cauzele atacurilor tale, vei avea nevoie de mai multă sau mai puțină terapie. Este important să îți menții o minte deschisă și să fii dispus/ă să schimbi ceva în modul tău de gândire. Schimbările din minte aduc modificări la nivel de comportament și astfel vei putea avea acces la o viață mai bună.
Poți apela și la un psihoterapeut în terapie cognitiv comportamentală care să te ajute să meditezi sau să faci exerciții de hipnoză. Pentru a avea o armonie interioară, ai nevoie să faci ordine înăuntrul tău. Acest tip de terapie se numește psihoterapie cognitiv comportamentală și are efecte incredibile când vine vorba de vindecarea copilului interior.
Dacă nu ai auzit până acum de copilul interior, ar fi bine să faci cunoștință cu el și să îi alini durerile provocate de anumite situații. Se numesc traume și de cele mai multe ori, acestea declanșează tot felul de stări de anxietate și depresie.
Prin ședințe de meditație vei putea atinge o stare de relaxare profundă în mod ghidat de către un psihoterapeut specializat care știe ce să îți spună, când să îți spună. Ducând atenția și concentrarea acolo unde te îndrumă psihoterapeutul vei putea să vindeci sau măcar să reduci anumite traume din trecut sau chiar din copilărie. O ședință nu face minuni, provoacă schimbări, dar cu mai multe sigur vei simți că începe să ți se schimbe interiorul.
Dacă ai probleme cu încrederea în sine, și aici meditația sau hipnoza te pot ajuta să începi să crezi în tine mai mult și să ai o stimă de sine mai ridicată. Totul se schimbă ușor, cu fiecare pas pe care îl faci. Important este să alegi o terapie și să fii perseverent/ă.
Poți încerca și alte tipuri de terapii cum ar fi meloterapia sau aromaterapia. Pentru a deveni mai relaxați, poți încerca un mix între două terapii fie în același timp, fie succesiv. De exemplu: poți participa la o ședință de hipnoză cu meloterapie sau aromaterapie. Terapiile combinate pot să te ajute mai mult decât una singură și este bine să accepți tot ceea ce îți recomandă o persoană specializată. Nu se știe niciodată, acele sugestii se vor dovedi mai utile decât ai crede.
În concluzie, dacă suferi de atacuri de panică, nu aștepta să treacă de la sine. Nu le poți controla, apariția lor poate fi inopinată, tocmai de aceea, ai nevoie de ajutor. Nu poți să controlezi viitorul sau situațiile, dar te poți controla pe tine. Caută ajutor și viața ta se va îmbunătăți!
Sursa foto : pexels.com
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023