“Trebuie sa te iubesti putin pe tine insati ca sa-ti placa in bratele cuiva.” Simone De Beauvoir
Cuplul modern trece printr-o perioada dificila, acesta sufera modificari deoarece rolurile de femeie si barbat sunt in curs de transformare si remodelare. Nevoile cuplului sunt adaptate la nevoile societatii actuale, care in momentul de fata sunt neclare deoarece aceasta este in evolutie.
Cercetarile din acest domeniu arata ca barbatii tind sa isi aleaga partenerele in functie de varsta, fertilitate si feminitate, cu un ten curat sau buze pline, iar femeile isi aleg partenerii dupa urmatoarele criterii: atletici, potenti sexual, inteligenti, trasaturi masculine clar conturate si sa fie capabili sa se descurce in viata si sa le sustina.
Este evident faptul ca ideea de cuplu tinde sa difere de la o generatie la alta, astfel incat nu este tocmai usor de studiat si de definit acest tip de relatie. Fiecare dintre noi are idei diferite despre ce inseamna o relatie de cuplu si ce poate face aceasta relatie sa devina si sa se mentina functionala.
La începutul unei relatii romantice cel mai important factor este atractia fizica, deoarece informatiile despre celalalt sunt reduse la nivelul perceptiei directe, dar pentru a se asigura continuitatea relatiei este important ca alti factori sa devina prioritari, pentru ca acest lucru sa se intample si pentru ca informatiile despre partener sa se diversifice este nevoie de comunicare.
A fi partener intr-un cuplu de durata si sanatos presupune implicare, devotament, sinceritate, loialitate, intimitate fizica, psihica si emotionala. Astfel, este foarte important sa te cunosti pe tine insati, sa stii care sunt nevoiele, preferintele si dorintele proprii, cat si ce aşteptari ai de la cei din jur.
Este important ca atunci cand tanjim dupa iubire sa stim sa si oferim iubire. Poate nu realizam, dar primul nostru contact cu acest sentiment apare in relatie cu parintii (acestia, in cele mai multe cazuri, ne ofera o dragoste neconditionata), dar cand vine vorba de o relatie de dragoste dintre doi oameni maturi lucrurile stau altfel, aici trebuie sa stim si sa putem oferii iubire pentru a putea primii iubire si sa fim cu adevarat parte dintr-un cuplu.
Datorita emanciparii femeii, in viata acestora apar tot mai multe teme specific masculine (ambitie, independenta) si gasirea propriului rost in viata ce echivaleaza cu parasirea casei parintesti, fapt ce in trecut insemna casatoria, observam astfel ca femeia si totodata cuplul sunt intr-o continua schimbare.
Orice modificare in structura cuplului, impune si o schimbare a rolurilor. Astfel in cuplul modern dispare modelul barbatului unic dominant. In cuplul modern egalitatea este inlocuita de o complementaritate in roluri, comportamente si atitudini, desi fiecare dintre parteneri are tendinta de a domina, domeniile in care acest lucru se intampla sunt impartite; se creaza astfel un echilibru al puterii si autoritatii la diferite intensitati si pe diferite nivele ale relatiei moderne.
Pentru a putea face o alegere potrivita in ceea ce priveste partenerul de viata, este necesar sa facem o introspectie in propria viata, sa ne dam seama ce tipar de relatie am invatat de la parintii nostrii si daca acesta este sanatos si potrivit pentru noi, sa vedem ce avem de modificat din aceasta privinta si care sunt necesitatile noastre reale de la un partener. Se poate ca ceea ce noi credem ca este potrivit pentru noi sa nu ne aduca si fericirea, in cazul acesta ne putem face o lista cu lucrurile care ne atrag la un partener si cele care nu. Luand in considerare relatiile trecute putem observa daca facem alegeri gresite din start ( cuplarea cu un partener nepotrivit) sau atitudinea noastra in cuplu este cea care ridica probleme. Important este sa ajungem sa fim constienti de pattern-ul (invatat de la parinti) pe care l-am urmat pana in prezent si sa concluzionam daca acesta este sau nu benefic pentru noi in gasirea unui partener.
Alegerea partenerului este de preferat sa nu aiba loc in momente de disperare, este necesar sa avem rabdare sa intalnim persoana potrivita pentru noi. Desi poate ne simtim presati de varsta sau de circumstante, trebuie sa alegem o persoana cu care ne dorim cu adevarat sa avem o relatie, iar pana la punctul respectiv trebuie sa ne impacam cu gandul ca suntem singuri si sa gasim metode de a ne simtii bine in aceasta stare, dar sa descoperim si beneficiile aceste stari.
Nu exista o persoana perfecta, care sa se incadreze cu exactitate in standardele si preferintele individuale, dar exista persoane ce au o parte din aceste calitati si ajung la standard. In momentul in care intalnim aceasta persoana este important sa stim sa oferim, dar si sa primim, atentie, intelegere, compasiune si incredere. In orice fel de relatie se vor creea situatii in care va fi necesar sa facem compromisuri, dar sa avem grija sa nu renuntam la prea multe si sa nu uitam sa ne punem pe primul loc.
Unul din elementele necesare pentru o relatie sanatoasa este aprecierea propriei persoane, aceasta se dezvolta de-a lungul intregii vieti si isi are inceputurile in copilarie. Pentru a nu raspunde limitat iubirii pe care o primim de la partener, avem nevoie sa fim obisnuiti cu faptul de a fi iubiti. In lipsa cunoasterii acestui sentiment si fara suficienta iubire de sine, vom pierde iubirea oferita de o alta persoana si o putem vedea ca fiind neplacuta si gresita si vom incerca, in mod inconstient, sa o respingem sau sa dezamagim. Ni se poate parea mult mai normal, si mai confortabil, sa fim ignorati si sa nu fim placuti atunci cand asta este ceea ce am trait in mare parte, dar aceste lucruri se pot indrepta atunci cand lucrezi la propria persoana. Daca nu consideram ca suntem demni de iubire, afectiunea primita poate fi resimtita ca fiind coplesitoare si sufocanta, sau ca primirea unui premiu pentru o falsa realizare (ceva nedrept).
Desigur, toti avem momente in care ne dispretuim sau nu ne simtim tocmai bine in propria piele, acesta nu este un moment prielnic de a initia o noua relatie, dar daca deja sunteti implicat incercati sa nu invinuiti partenerul pentru ceea e simtiti si sa lucrati cu propria balanta intre auto-dispret si auto-apreciere. Pentru a putea fi alaturi de un partener trebuie in primul rand sa fiti alaturi de dumneavoastra!
Andreea Roman, psiholog clinician,
Psihoterapeut in formare pe psihodrama
Articole asemanatoare
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023