Diferenta dintre coaching si psihoterapie consta in aceea ca psihoterapia pune accent pe vindecarea trecutului, in timp ce coaching-ul se ocupa de identificarea si eliberarea posibilitatilor viitorului.
Asemanarea dintre coaching si psihoterapie rezida in faptul ca ambele folosesc tehnicile de explorare a inconstientului, ceea ce permite clientului sa isi unifice capacitatea de a simti, gandi, a actiona cu integritate, cu luciditate dar si cu pasiune.
Coaching-ul genereaza viziunea optima, dar si energia, speranta, asteptarile si alte calitatile care se configureaza in capabilitatea de a infrunta schimbarea, acea resursa fundamental ceruta azi oricarui individ pentru a se misca in propria experienta individuala, dar si in cea sociala.
1) COACHING-UL INDIVIDUAL IN INTERIORUL SISTEMELOR
In acest caz, coach-ul lucreaza cu sistemele personale. A face coaching cu o persoana aflata intr-o pozitie cheie dintr-o societate, are o influenta certa asupra intregii societati.
Pornind de la ideea ca oamenii de afaceri, managerii sau alte persoane cu responsabilitati in aria profesionala sunt persoane aflate intr-un continuu proces de evolutie, de cele mai multe ori ei nu-si pot descoperi propriul potential. Discrepantele dintre potentialitatile unei persoane si infaptuirile sale reale se pot datora unor factori externi sau interni. Succesul afacerii consta in realizarea unui plan de afaceri care sa cuprinda:
– Scopul afacerii. De exemplu: obtinerea de profit din producerea/vanzarea/acordarea de servicii, etc. Fara profit, o afacere nu poate supravietui.
– Organizarea sarcinilor. Aici se pune accent pe: specializarea (tehnica, economica, artistica, judiciara, de marketing, etc), timpul, locatia,strategia, obtinerea de informatii, planificarea, s.a;
– Organizarea datelor si informatiilor. Pentru a castiga timp si energie trebuie ca baza de date sa fie reactualizata periodic si verificata autenticitatea lor.
Coaching-ul unei persoane in interiorul sistemului dureaza doi – trei ani, iar o influenta benefica nu poate avea loc pe o perioadă mai scurta. Intalnirile cu clientii dureaza doua ore si au loc la un interval de una – doua saptamani. Se pot initia sedinte individuala sau de grup; mentionam ca grupul nu trebuie sa fie mai mare de zece persoane. Sedintele au loc in afara sistemelor, respectiv in cabinetul coach-ului sau chiar in parc sau intr-o cafenea.
2) COACHING-UL IN CADRUL UNEI FIRME
Face referinta la lucrul in organizatii, intreprinderi, administratii, firme, banci, s.a. Cea mai eficienta metoda este aceea in care se planifica intalniri de patru – opt ore pe saptamana, timp de trei luni pe an. Sedintele au loc numai in interiorul firmei respective. In functie de angajamentul obtinut se poate planifica o mai buna utilizare a timpului. Acompanierea managerului si a echipei lui are rolul de a optimiza viata sociala si profesionala si de a imbunatati afacerea. Totodata se pune accent pe dezvoltarea identitatii manageriale: motivatie, luarea deciziilor, gestionarea timpului, s.a.
3) COACHING-UL IN CADRUL SISTEMELOR SOCIALE, ADMINISTRATIVE SAU MUNICIPALE
In acest caz se urmareste fie reinoirea permanenta a membrilor echipei, fie crearea unei noi viziuni asupra viitorului, astfel incat sa poata functiona la un nivel optim. Acest tip de sisteme au nevoie sa puna bazele unor planuri morale, au nevoie de o planificare, dar si de o ameliorare a sistemului in sine.
4) COACHING-UL PENTRU TIMPUL LIBER
In ceea ce priveste structura timpului liber s-au produs diferite schimbari. Din acest punct de vedere sunt cautate tot mai mult mijloace de divertisment fie prin excursii tematice, parcuri care ofera diferite distractii, practicarea unui sport ca amator, etc. Aceste distractii pot avea loc individual, intr-un grup de prieteni, in cadrul organizatiei de la serviciu, in cadrul unui grup nou, organizat in functie de preferinte.
5) COACHING-UL PENTRU CUPLU
A face coaching cu un cuplu atat la nivel personal cat si profesional, inseamna a ajuta persoanele respective sa-si regaseasca sensul relatiei, sa afle un nou raspuns la intrebarea ”De ce suntem impreuna?”, care este misiunea lor comuna, sa-si gaseasca noi orientari pentru viitor, dar si caile pe care pot merge impreuna. Coaching-ul pentru cuplu nu inseamna a face terapie. Durata coaching-ului cu un cuplu durează minimum un an, intalnirile durează o ora – o ora si jumatate, iar frecventa lor este o data la una – doua saptamani.
6) COACHING-UL PENTRU ADOLESCENTI SI TINERI
Adolescenta se caracterizeaza in nucleul ei central, prin schimbari in multe directii, ca de exemplu: a corpului, a echilibrului afectiv, a punctelor de referinta sociale si relationale, etc. De aceea, adolescenta constituie momentul de erupere a acelor elemente care, incepand de acum, raman constante in existenta individului. In aceasta conditie interna apare si nevoia adolescentului de a se pune in sintonie cu un ambient care si el este intr-o continua schimbare. Toate acestea se reflecta asupra sentimentelor de continuitate si de coerenta a propriei persoane.
Prin coaching, tinerii castiga atat capabilitatea de a-si dezvolta o identitate proprie, de a-si conduce propria viata privata, a-si contura si a-si construi o cariera. In aceste conditii ei se vor axa pe actiune, pe stoparea autosabotajului, isi vor fixa un scop bine conturat, se vor recicla in raport cu schimbarile din ce in ce mai rapide si mai profunde, isi vor gestiona frica, emotiile, angoasa, contradictiile interioare.
Coaching-ul se desfasoara in varianta individuala sau de grup.
7) COACHING-UL IN ECHIPELE SPORTIVE
Se efectuează in vederea optimizarii rezultatelor si a depistarii strategiilor de invingator.
Carmen Simona Sbarna
Psihoterapeut, trainer&coach
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023