Conceptul de schemă cognitivă se referă la cunoștințele, respectiv credințele de bază care constituie înțelegerea pe care o persoană o are de la sine, de la lume și alții. Experiențele de viață pot ajuta la modelarea acestora, mai ales experiențele timpurii.
Conceptul a fost definit de Aaron Beck, iar mai târziu Jeffrey E. Young a identificat 18 modele timpurii maladaptative care au fost grupate în cinci dimensiuni psihice.
Despre scheme cognitive, dar și despre importanța lor în sănătatea emoțională a copilului vei afla din acest articol.
Cele cinci dimensiuni psihice și schemele aferente acestora
Prima dimensiune a schemei cognitive
Se referă la separare și respingere. În această dimensiune sunt încadrate schema de abandon sau instabilitate, modelul de neîncredere sau abuz, schema de deficiență afectivă, schema imperfecțiunii sau rușinii, respectiv sistemul de izolare socială.
Cea de-a doua dimensiune a schemei cognitive
Se referă la lipsa autonomiei și a performanței, iar din această dimensiune fac parte schema de dependență sau incompetență, teama de pericol sau de boală, relația de fuziune sau modelul de personalitate atrofiat, respectiv schema eșecului.
Cea de a treia dimensiune a schemei cognitive
O altă dimensiune se referă la lipsa limitelor, iar din aceasta fac parte sistemul exagerat de drepturi personale sau schema insuficientă de autocontrol, respectiv autodisciplină.
Cea de a patra dimensiune a schemei cognitive
Cea de-a patra dimensiune se referă la orientarea către ceilalți, iar din aceasta fac parte schema de supunere, schema de sacrificiu de sine sau schema de căutare a aprobării și recunoașterii de către ceilalți.
Cea de a cincea dimensiune a schemei cognitive
Ultima dimensiune se referă la supra- vigilență și inhibiție, fiind vorba despre modelele negativiste sau de pesimism, de supra- controlul emoțional, de solicitarea unor scheme ideale sau de critici excesive, respectiv de schema de pedeapsă.
De ce e important să cunoaștem schemele cognitive pentru dezvoltarea echilibrată a copiilor?
Schemele cognitive sunt cele care structurează experiența, respectiv cele care determină ce informație va fi codificată și ce informație va fi reamintită mai târziu.
În același timp, schemele sunt cele care afectează timpul de procesare, dar și rapiditatea fluxului de informații sau viteza de rezolvare a problemelor, îi permit individului să completeze date lipsă din configurația de stimuli percepută sau permit evaluarea unor experiențe.
Printre altele, schemele cognitive pot afecta în mod considerabil dezvoltarea emoțională a copiilor. Acestea sunt extrem de importante pentru sănătatea emoțională a acestora, deoarece copiii își pot crea anumite convingeri despre propria persoană, convingeri care pot duce la o dezvoltare armonioasă a emoțiilor sau, dimpotrivă, la apariția unor emoții negative.
Este extrem de important pentru copii să aibă un start pozitiv din punct de vedere emoțional, iar psihoterapia schemei și adulții din jur sunt cei care îi pot ajuta să facă acest lucru.
Simți că ai nevoie de suport pentru dezvoltarea emoțională echilibrată a copilului tău? PeopleDevelop.ro e aproape de tine prin echipă de terapeuți cu experiență în psihoterapie pentru copii.
Sursă foto: unsplashed.com
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023