Calitatea de părinte este una cu multe responsabilități și implicații. Tocmai de aceea a fi un părinte bun nu înseamnă doar a-i oferi copilului cele mai bune condiții de viață, ci și atenție la nevoile și intențiile lui, observarea comportamentului și reacțiilor generale în diverse medii și intervenția în cazul în care există abateri repetate, care îl pot afecta pe el și pe cei din jur. Acesta este și motivul pentru care ne-am decis ca în acest articol să vorbim despre principalele probleme de comportament la copii și ce este de făcut.
În termeni generali, tulburările comportamentale la copii sunt acele manifestări care nu sunt în acord cu ceea ce este considerat acceptabil și normal din punct de vedere social, cultural sau al dezvoltării.
Orice copil, oricare ar fi vârsta și grija care i se acordă, poate avea momente și perioade în care devine dificil și mai greu de înțeles și controlat. Cum nu toate aceste lucruri încetează de la sine, este bine de urmărite și de luat măsuri pentru ca aceste comportamente să nu se agraveze și să producă unele consecințe mai grave.
Iată care sunt principalele probleme de comportament la copii:
1. Copilul vorbește neîntrebat, întrerupe pe alții și este obraznic
Acest gen de comportament apare la copiii foarte alintați, cărora nu li se impune nicio regulă, care cresc în familii dezorganizate sau în cadrul cărora este lipsă de autoritate. Acesta este și motivul pentru care copilul consideră ca totul i se cuvine, el este cel mai important și trebuie să intervină verbal ori de câte ori simte o nedreptate sau i se impun limite.
2. Opunerea la regulile și obligațiile care îi revin
Tot o consecință a lipsei de autoritate este și detașarea față de norme și reguli sociale. Pentru că unui copil nu sunt corectați sunt încurajați să se creadă mai presus de ceilalți, ei pot crede că pot face ce vor, după bunul plac, oriunde s-ar afla.
3. Agresivitate față de alți copii și chiar față de părinți
Un astfel de comportament poate apărea atunci când copilul se simte frustrat și nu găsește alte mijloace pentru a-și exprima nemulțumirea și a argumenta pentru ceea ce-l deranjează. O altă posibilă cauză poate fi urmărirea de astfel de comportamente în mediul online sau asistarea la astfel de manifestări în familie, la un frate mai mare și chiar părinți.
4. Crize de afecțiune, cu plânsete, violență și autoviolență
Oricât de cuminți și răbdători ar fi, copii au nevoie de atenție și afecțiune din partea celor apropiați. De aceea, uneori pe fondul oboselii sau plictisului, ei pot ajunge să se simtă neglijați, abandonați, neluați în seama. În astfel de condiții pot apărea crize de afectat, cu manifestări foarte variate și greu de controlat, inclusiv cu autoviolență, tendințe de suicid, plânsete și manifestarea agresivă a nemulțumirii.
5. Timiditate excesivă și retragere în sine
În cazul copiilor introvertiți și neîncrezători în sine pot apărea adesea crize de timiditate. Ei refuză să meargă și să rămână în locuri unde nu sunt însoțiți de părinți, le este rușine să vorbească, sunt închiși în sine și timorați, nu socializează, sunt anxioși.
6. Deficitul de atenție sau ADHD
Una dintre problemele cu care se confruntă din ce în ce mai mulți copii de vârste dintre cele mai variate este deficitul de atenție. Copilul are probleme de atenție, concentrare, nu reține lucruri care îi sunt spuse și repetate, are probleme în a-și îndeplini obligațiile școlare ce-i revin etc.
Observarea și corectarea multora dintre aceste probleme comportamentale poate fi făcută de părinți, prin restabilirea ordinii și autorității, discuții cu copilul și stabilirea de comun acord unui sistem de recompense și interdicții în caz de abateri. Însă, în cazul în care problemele persistă în ciuda eforturilor, este bine să apelați la specialiști. Aceștia pot stabil cu un mai mare grad de precizie ce comportamente sunt grave și necesită terapie de specialitate.
În multe cazuri terapia cognitiv comportamentală la copii este o metodă de scurtă durată, foarte eficientă în corectare multor probleme de comportament la copii. Pentru a afla ce face și cui este recomandată nu ezitați să ne contactați!
Articole asemanatoare
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023