Business Coaching se ocupa in general de competentele necesare pentru diferite aspecte operationale din cadrul unei companii.
Sunt abordate obiective ca: restructurarea organizationala, planificarea strategica, evaluarea performantei managerilor, elaborarea initiativelor de schimbare si combaterea rezistentei la schimbare, dinamizarea si cresterea companiei, planificarea succesiunii, identificarea aspectelor critice din organizatie, imbunatatirea climatului de munca si a moralului angajatilor.
In cazul interprinderilor nou infiintate si a IMM-urilor, patronul este identificat ca fiind unul si acelasi cu firma detinuta. In aceste conditii e necesar ca procesul de coaching sa fie adecvat nevoilor firmei, el putandu-se axa pe domenii ca: intocmirea planului de afaceri si de marketing, planificarea directiei viitoare a companiei, stabilirea prioritatii obiectivelor si elaborarea de strategii pentru indeplinirea lor in intervalul de timp propus, managementul angajatilor dificili, incurajarea / dezvoltarea / pastrarea angajatilor de varf, abordarea conflictelor interne sau cu clientii, cresterea satisfactiei clientilor, optimizarea proceselor si sistemelor din companie, crearea retelelor de contacte, abordarea problemelor legate de echilibrul intre munca si viata personala.
In domenii de nisa, precum Sales Coaching, clientul abordeaza obiective ce se regasesc in teme ca mecanismele procesului de vanzare, identificarea de noi piete tinta, formarea de aptitudini pentru negociere, managementul timpului. In functie de nivelul la care se lucreaza si de obiectivele specifice se poate opta pentru coaching individual sau de echipa. Clientul este antrenat in dezvoltarea personala si profesionala spre obtinerea de beneficii cum ar fi performanta in vanzari si cresterea profitabilitatii.
Executive Coaching se bazeaza pe o relatie individualizata, conceputa pentru dezvoltarea, eficientizarea profesionala si cresterea performantei in munca. Clientul formeaza strategii, alternative si optiuni in abordarea unor probleme specifice cum ar fi: dobandirea de noi aptitudini, imbunatatirea relatiei cu colegii / angajatii / clientii, evolutia in cariera, cresterea capacitatii de a gestiona compania.
In urma sesiunilor de coaching, clientul va accepta si se va adapta la schimbarea organizationala, isi va imbunatati vizibil echilibrul intre munca si viata personala, isi va dezvolta aptitudini de leadership si managementul echipei.
Va exista de altfel si o constientizare a aptitudinilor psihologice: autocunoasterea, eficacitatea emotionala, recunoasterea carentelor proprii, a mecanismelor defensive si a convingerilor autorestrictive. Un manager va putea avea capacitatea de a deveni el insusi un coach pentru alte persoane din organizatie, aflate la randul lor in tranzitie. Tipurile majore de coaching pentru manageri abordeaza obiective ca: formarea aptitudinilor, performanta, dezvoltarea, coaching-ul pe baza agendei managerului avand in vedere prioritizarea activitatilor.
1) COACHING-UL ÎN CADRUL UNEI FIRME
Face referire la lucrul în organizații, intreprinderi, administrații, firme, bănci ș.a. Cea mai eficientă metodă este aceea în care se planifică întâlniri de patru – opt ore pe săptămână, timp de trei luni pe an. Ședințele au loc numai în interiorul firmei respective. În funcție de angajamentul obținut se poate planifica o mai bună utilizare a timpului. Acompanierea managerului și a echipei lui are rolul de a optimiza vieța socială și profesională și de a îmbunătăți afacerea. Totodată se pune accent pe dezvoltarea identității manageriale: motivație, luarea deciziilor, gestionarea timpului etc.
2) COACHING-UL ÎN CADRUL SISTEMELOR SOCIALE, ADMINISTRATIVE SAU MUNICIPALE
În acest caz se urmărește fie reînoirea permanentă a membrilor echipei, fie crearea unei noi viziuni asupra viitorului, astfel încât să poată funcționa la un nivel optim. Aceste tipuri de sisteme au nevoie să pună bazele unor planuri morale, au nevoie de o planificare, dar și de o ameliorare a sistemului în sine.
Servicii la nivel organizational:
– diagnoza organizationala si analiza a climatului organizational
– planificarea carierei pentru angajatii cheie
– evaluarea nivelului de fluctuatie a personalului si propunerea de masuri de retentie
– recrutare si selectie de personal
– intocmire fise de post
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023