Trebuie să recunoaștem că, din păcate, adicția, dependențele, anexietatea și depresia reprezintă bolile secolului în care trăim. Din păcate, dat fiind faptul că sunt cauzate de variabile destul de greu de diagnosticat și definit, aceste afecțiuni au un impact violent și negativ asupra calității vieții. Mai mult decât atât, modurile în care se manifestă sunt la fel de versatile, ceea ce înseamnă că un tratament țintit, personalizat, este deosebit de greu de pus la punct.
Cu toate acestea, pentru că întotdeauna puterea exemplului și solidaritatea au funcționat, grupurile de sprijin reprezintă alegeri foarte înțelepte. În astfel de grupuri, persoanele care se confruntă cu același tip de probleme se adună pentru a împărtăși, cu ceilalți, experiențele pe care le au, modurile în care reușesc să-și gestioneze stările și, mai mult decât atât, reușesc să empatizeze cu tine, ceea ce reprezintă, deja, un prim pas spre vindecare.
Descoperă în continuare 4 motive pentru care ar trebui să te alături unui grup de suport pentru anxietate:
-
Înveți noi strategii de adaptare
În termeni psihologici, adaptarea reprezintă un mecanism la care apelezi în momentul în care treci printr-o situație dificilă. Atunci când ești parte integrantă dintr-un grup de sprijin, ai ocazia să înveți noi tehnici de adaptare de la persoanele care au reușit, cu succes, să le folosească. S-ar putea să înveți despre meditație, despre cum să ții un jurnal, cum să mănânci mai bine și chiar cum să ai mai multă încredere în tine și să te apreciezi la adevărata valoare.
-
Posibilitatea de a te descărca
Din moment ce persoanele dintr-un grup de sprijin trec prin aceeași situație, cu siguranță îți vor înțelege stările, frustrările și emoțiile. Așadar, ai oportunitatea de a te descărca fără a te teme de judecata celorlalți. Împărtășirea propriilor experiențe te poate ajuta să te ușurezi de greutatea emoțională acumulată, dându-ți sentimentul de libertate. Pe măsură ce ceilalți membri ai grupului își împărtășesc poveștile, poți dobândi informații valoroase care te vor ajuta.
-
Existența unui scop
Poate nu ar trebui să te încânte faptul că și alte persoane trec prin aceleași lucruri, însă este o realitate biologică, o certitudine medicală: foarte multe persoane suferă de afecțiuni de ordin cognitiv. Atunci când faci parte dintr-un grup se prijin știi că ești pe drumul cel bun în a te vindeca. Alături de alte persoane, determinarea crește exponențial și, implicit, dorința de a-ți redobândi starea de altădată. Optimismul, curajul și comuniunea sunt necesare în acest proces!
-
O mai bună înțelegere a afecțiunii
În general, afecțiunile de ordin psihic se manifestă diferit, deoarece fiecare dintre noi este o individualitate biologică unică. Chiar dacă anumite simptome sunt comune, există situații în care acestea se manifestă foarte diferit. Văzând cum percep ceilalți afecțiunea, cum se concretizează aceasta, îți va fi mult mai ușor să-ți înțelegi anxietatea, să-i descoperi mecanismele prin care acționează și repercursiunile pe care le are.
Într-adevăr, anxietatea este o afecțiune foarte complexă, greu de definit din punct de vedere medical. Dincolo de tratamentul medicamentos, există câteva lucruri pe care, în particular, le-ai putea face. Iar a merge la un grup de sprijin reprezintă un pas vital spre a fibine cu tine.
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023