ADIR
ADIR este un interviu comprehensiv care oferă o evaluare completă a persoanelor suspectate de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului. ADIR s-a dovedit a fi foarte util atât în diagnosticul formal, cât și în planificarea tratamentului și a programelor educaționale.Interviul este adecvat pentru evaluarea diagnostică a oricărei persoane, începând din copilăria timpurie până la viaţa adultă, cu condiţia ca persoana să aibă o vârstă mentală de peste 2 ani, 0 luni. Astfel, în situaţii clinice, interviul are aplicabilitate în toate cazurile în care s-a stabilit un diagnostic incert de TSA, indiferent dacă e vorba de un copil, de un adolescent sau de un adult.
CONNERS
Conners – este o revizuire a Conners Rating Scale – Revised (CSR-R; Conners, 1997) și integrează aceleași elemente-cheie ca și predecesorul său, alături de câteva noi: scale de validitate, evaluarea funcţiei executive și trimiteri consecvente la Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-IV-TR; American Psychiatric Association, 2000). Conners™ – 3 o evaluare amplă a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, luând în considerare atât condiţiile sociale, cât și pe cele școlare și de acasă ale acestora. Conners™ – 3 este nepreţuit pentru luarea deciziilor în diagnosticul clinic și pentru stabilirea eligibilităţii educaţionale, pentru planificarea și monitorizarea intervenţiilor, într-un context de cercetare și în scop de screening
MPACI
MPACI este un instrument comprehensiv special creat pentru a ajuta specialistul în domeniul sănătății mintale să identifice corect problemele psihologice ale copiilor cu vârsta de 9-12 ani. Spre deosebire de instrumentele care se axează pe o singură arie, cum ar fi anxietatea sau depresia, evaluarea cu M-PACI® oferă o viziune integrată, care sintetizează stilurile de personalitate emergente și sindroamele clinice, ajutând specialiștii în detectarea semnelor timpurii ale tulburărilor corespunzătoare Axei I și Axei II.
PORTAGE
Fiecare secțiune a acestui test are un număr de itemi la care trebuie răspuns, întrebările sunt împărțite pe paliere de vârstă de la 0 – 1 an; 1 – 2 ani; 2 – 3 ani; 3 – 4 ani; 4 -5 ani; 5 – 6 ani. În grila de evaluare trebuie răspuns începând cu întrebarea numărul 1 de la fiecare secțiune (chiar și când copilul are 4 ani și întrebarea 1 se referă la o vârstă de 0 – 1 an). Răspunsul afirmativ se traduce prin încercuirea numărului întrebării pe grila de evaluare, iar răspunsul negativ se traduce prin lăsarea neîncercuită a întrebării respective.
În condițiile în care nu există siguranța că execută în mod uzual o sarcină, se face o probă cu copilul și apoi se încercuiește sau nu răspunsul la întrebarea respectivă. De asemenea, dacă o face doar din când în când, atunci când vrea el și în marea majoritate a timpului nu, corect este să se dea un răspuns negativ la întrebarea respectivă.
CAROLINA
Testul Carolina face parte din testele de diagnostic și de evaluare clinică pentru a putea fi stabilite tipurile deficiențelor ce sunt prezente la copiii care se confruntă cu tulburări din spectrul autist. Potrivit reglementărilor ce au fost stabilite pentru diagnosticarea „Tulburărilor din spectrul autismului” (TSA), din cadrul Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale al Asociației Americane de Psihiatrie (ediția a V-a, din anul 2013), autismul constituie „o categorie” de tulburări.
MMSE – Test folosit pentru evaluarea functiilor cognitive, fiind format pentru testarea adultilor cu varsta de peste 18 ani.
Testul cubuilor Kohs – Utilizat pentru evaluarea abilitatilor cognitive, format pe testarea populatiei de copii si adolescent cu varsta cuprinsa intre 4 si 19 ani.
PCF – Masoara trasaturile si dimensiunile disfunctionale de personalitate si tulburarile de pesonalitate la adulti.
SACS – Acesta este un instrument de screening a psihopatologiei si a problemelor de comportament caracteristice grupei de varsta de 12-19 ani.
DENVER II – Este o evaluare de tip screening a nivelului de dezvoltare la copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 ani; este utilizat pentru evaluarea nivelului de dezvoltare la copii, populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din nou-născuţi, sugari, antepreşcolari şi preşcolari.
Matrice Progresive Raven Standard – Teste ce masoara inteligenta si nivelul educativ incepand cu varsta de 7 ani.
NEPSY 2
Este utilizat pentru evaluări generale, diagnostice și selective sau complete – de la o prezentare generală de bază a stării neurologice a copilului până la o evaluare neuropsihologică completă. NEPSY-II este destinat evaluării copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 3-16 ani si este format dintr-o o serie de subteste neuropsihologice ce pot fi utilizate în combinaţii variate, în funcţie de nevoile copilului și de experienţa examinatorului. Este inclusă o gamă largă de subteste pentru a evalua dezvoltarea neuropsihologică pentru șase domenii funcţionale: Atenţia și funcţia executiva, Limbajul, Memoria și învăţarea, Senzoriomotor, Percepţia sociala, Procesarea vizuospaţială.
ABAS II
Este un sistem de evaluare comportamentală axat pe măsurarea broadband a adaptabilității. La nivel internațional, el este considerat standard în evaluarea complexă pentru acordarea gradului de handicap.
Compatibil cu DSM-IV-TR și AAIDD, ABAS™-II oferă un scor general adaptativ compozit (GAC), trei scoruri intermediare: practic, conceptual și social, respectiv zece arii specifice de deprinderi, ceea ce recomandă utilizarea instrumentului în scopuri diagnostice, de planificare a tratamentelor și de monitorizare. Itemii ABAS™-II indică incapacitatea sau capacitatea oricărei persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 89 de ani de a realiza comportamentele tipice traiului cotidian la acea vârstă.
ASRS
ASRS® este reprezentat de un set de scale de evaluare construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Aceste evaluări sunt realizate fie de către părinți, fie de către educatori, învățători, profesori sau de către toți aceștia. ASRS® conține itemi relaționați cu tulburarea de tip autist, tulburarea Asperger și tulburarea pervasivă de dezvoltare fără altă specificație (TPD-FAS).
ASRS® oferă un ghid în stabilirea unui diagnostic, în deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, în monitorizarea răspunsului la intervenție și în evaluarea programului în care a fost inclusă persoana cu TSA. Prin urmare, ASRS® este recomandat persoanelor specializate din domeniul psihologiei clinice, al sănătății mintale și al ariilor educaționale. Pot utiliza testul: psihologi școlari, asistenți sociali din domeniul clinic, medici, consilieri, persoane care lucrează în domeniul psihiatriei și asistenți din domeniul pediatriei sau psihiatriei.
SCQ
Este al treilea component al triadei recunoscute la nivel internaţional drept standard de aur pentru evaluarea autismului, alături de Autism Diagnostic Interview-Revised (ADI®-R) și Autism Diagnostic Observation Schedule, Second Edition (ADOS®-2). Cunoscut anterior sub denumirea de Autism Screening Questionnaire (ASQ), acest instrument concis ajută la evaluarea abilităţilor şi funcţionării sociale a copiilor care pot suferi de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului
Se adresează specialiștilor din domeniul psihologiei clinice, educaționale și al sănătății mentale, fiind un instrument de screening orientat spre oferirea rapidă a perspectivei asupra severităţii simptomelor autismului și TSA. Se recomandă utilizarea lui în deciziile investigare mai profundă a simptomelor depistate, în planificarea tratamentului, în intervenţia educaţională şi în măsurarea gradului de schimbare în timp. În plus faţă de aplicabilitatea de screening şi cea educaţională, SCQ® poate fi de asemenea utilizat pentru a compara nivelurile simptomaticii pentru mai multe grupuri – copii cu tulburări de limbaj, de exemplu, sau tineri cu stări medicale care pot fi asociate cu tulburări din spectrul autismului.
CERTIFICAT A5 COPII CU TSA
Este eliberat de medicul de specialitate dintr-o unitate sanitară abilitată/ medicul curant din centrul hospice
- unitățile abilitate se publică obligatoriu pe site-ul DSP
- diagnostic
- în caz de diagnostic multiplu, se eliberează mai multe certificate sau un certificat semnat de șeful unității sanitare în care lucrează medicii (spital, policlinic
- model în Ordinul MS 576/2007
- însoțit de documente medicale adiționale
- se înmânează părinților fizic fata in fata sau prin poștă
- valabilitatea nu poate fi mai mică de 3 luni și nici mai mare de 4 ani
- în situaţia în care copilul necesită îngrijiri paliative, medical va consemna această informaţie în cerificatul medical