ONLINE sau FATA IN FATA
Respectam regulile de igiena si confidentialitatea datelor cu caracter personal
Indicatori ai eficacitatii intreprinderii sau indicatori de performanta cheie (KPI – engleza) sunt principalele contoare de productivitate. Cu ajutorul KPI, puteti estima succesul organizatiei ca intreg sau intr-o forma specifica de activitate in care participa. Succesul poate fi considerat o realizare periodica a unor niveluri tinta (lipsa defectelor, satisfactia clientilor etc.) si realizarea progresului catre obiectivele strategice. Astfel, alegerea indicatorilor de eficacitate a intreprinderii, este necesar sa se determine ce are cea mai importanta prioritate pentru organizatie. De asemenea, acesti factori depind de departamentele pe care le masoara – un KPI este aplicat finantelor, iar altele sunt folosite pentru vanzari. Deoarece este nevoie de o evaluare obiectiva a starii actuale de afaceri, atunci se pune intrebarea cum sa aleaga principalii indicatori ai eficacitatii intreprinderii. KPI va poate permite sa identificati modalitatile potentiale de imbunatatire a performantei. Cel mai adesea pentru a selecta indicatorii cheie de performanta, utilizati un sistem de indicatori echilibrati.
In acest caz, este necesar sa se evalueze executarea functiilor. In mare masura, aceasta este doar o evaluare calitativa si, dupa cum stiti, o evaluare calitativa este o evaluare a expertilor. Tehnica propusa in articol ajuta la evaluarea muncii din aceasta parte.
Fiecare supraveghetor apreciaza in angajatii sai abilitatea de a efectua lucrul rapid si eficient. Si zdrobeste cand aceste cerinte nu sunt executate. Adesea, el trebuie sa se ridice cu acest lucru si sa spera ca intr-o zi va gasi un angajat mai bine, dar cu un nou angajat, totul se repeta. De ce se intampla asta? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, ele profunde in natura parametrilor luati in considerare si raportul lor.
Ce este „viteza muncii”? Din fizica, stim ca viteza este raportul dintre cantitatea de lucru la implementarea sa. Deci, capul evalueaza angajatul sau in trei parametri: domeniul de activitate, timpul punerii sale in aplicare si calitatea muncii.
Metoda poate fi aplicata ca cascada (cand angajatii mai mari sunt evaluati de scadere), pe scara intregii organizatii si indiferent daca angajatii au „indicatori cheie de performanta cheie (angajati KPI)” sau nu. Aplicarea cascada a metodei ofera sistemalitatea de evaluare si obiectivitatea suplimentara, mai ales atunci cand vine vorba de premii de angajamente.
Si daca metoda este, de asemenea, aplicata pentru o lunga perioada de timp, atunci achizitioneaza o serie de proprietati utile. Ia in considerare.
Liderul superior, evaluand scaderea, evalueaza in acelasi timp activitatile diviziei sale: la urma urmei, rezultatele sefului capului sunt pliate atat din eforturile sale personale, cat si din eforturile subordonatelor sale. Avantajul acestei metode este ca seful superior este capabil sa compare datele si sa traga concluzii cu privire la eficacitatea capului si subordonatii sai, diviziunile in general si chiar despre stilul de management.
Deci, in figura, este clar ca liderii subordonati ai Departamentului 1 poseda abilitati diferite (acest lucru este clar demonstrat de „mini-diagrame”): Inginerul functioneaza incet, dar calitativ, specialistul este rapid, dar nu de inalta calitate . Liderul superior evalueaza lucrarea capului si, prin urmare, si intregul departament 1 este: Unitatea rezolva o cantitate mare de sarcini cu o calitate medie si cu o anumita incalcare a termenelor limita. Iar analiza generala a activitatii intregului departament arata ca managerul are o suma suplimentara de sarcini – in plus fata de cei care isi rezolva subordonatii si pot vorbi despre problemele legate de delegare. In plus, activitatea capului „se inrautateste” calitatea activitatii inginerului si „incetineste” lucrarea unui specialist. Ca urmare, termenele si calitatea departamentului nu sunt mai mari decat media. Seful Departamentului Departamentului 1, probabil, ar trebui sa se gandeasca la eficacitatea sa ca managerial.
Seful Departamentului 2 functioneaza repede, dar da „pe munte” mai putin decat subordonatul sau. Specialistul principal efectueaza incet o cantitate mare de munca. Deci, acest sef ia sarcinile care pot fi rezolvate rapid, in timp ce calitatea muncii sale nu va numi scazut. Evident, totul este in ordine cu delegarea, calitatea muncii si respectarea termenelor limita si, prin urmare, cu responsabilitate.
Analiza dinamicii performantei in timp
Se poate observa daca eficacitatea angajatului creste in perioada de proba sau scade de-a lungul anilor. Cea mai vizuala imagine creeaza o comparatie a dinamicii evaluarilor de eficienta cu alti factori. Deci, pe langa compararea nivelului de eficienta din tabelul 2, este posibil sa se vada semne de „burnout” viitoare, care sunt deosebit de vizibile pe fondul motivatiei neschimbate, scaderea sau cresterea eficacitatii legate de schimbarea managementului, Influenta stirilor corporative privind productivitatea lucratorilor sau unitatilor si unitatilor etc.
Analiza stilului de lucru al unui angajat individual
Compararea diferitilor parametri ai „triadelor” va arata zonele de eficienta si ineficienta. De exemplu, unul functioneaza intotdeauna rapid, dar nu suficient de bine, iar cealalta este rapid si eficient numai o parte din sarcini. Din aceasta, s-au nascut recomandari privind utilizarea angajatilor: Primul ar trebui sa fie pus pe locul unde este necesara viteza si in raport cu cea de-a doua ar trebui sa fie inteleasa in continuare prin motivatia si interesele sale in rezolvarea sarcinilor specifice.
Compararea evaluarilor angajatilor
Face posibila evaluarea utilitatii lor pentru organizatie, iar compararea evaluarilor sefilor departamentelor este de a elabora un rating de departamente si manageri. Deci, la sfarsitul anului, putem conta pe evaluari anuale medii sau totale si sa determinam cine este mai eficient si care este mai putin si ca urmare a factorilor: care este cel mai „rapid” lucrator care este cel mai ” Atentie „care, in acelasi timp, efectueaza un numar mai mare de sarcini. In acelasi timp, continutul de munca si angajatul apartinand acestei sau alte unitati nu joaca roluri.
Deci, in ciuda subiectivitatii evidente a metodei „triada de eficienta”, proprietatile sale utile sunt evidente:
- metoda este aplicabila tuturor pozitiilor, indiferent daca acestea sunt sau efectueaza;
- evaluarea eficacitatii lucratorilor poate fi acumulata si comparata;
- acumularea de evaluare, puteti urmari dinamica angajatilor individuali si chiar unitatilor, urmati debutul "Burnout", trageti concluzii cu privire la punctele forte si punctele slabe;
- comparand evaluarile subordonatelor cu evaluarile capului, este posibil sa se traga concluzii cu privire la stilul de control, sa identifice zonele non-eficiente in diviziuni;
- in virtutea abordarii standard, tehnica este implementata cu usurinta in sistemele de gestionare a documentelor (Lotus Notes, Ms Outlook et al.) Si ERP (bazat pe Oracle, SAP, Microsoft etc.), raspandite in lumea corporativa;
- metoda poate fi un supliment sau un format general pentru sistemele existente de evaluare si eficienta a performantei, indicatori cheie de performanta (angajati KPI), aduc datele lor intr-o singura prezentare.
Si, cel mai important, acest lucru nu este un alt „instrument precis”, ci modul de a media dialogul principal cu subordonatii cu privire la problema remuneratiei. La urma urmei, nimic nu reduce motivatia angajatului ca lipsa de recunoastere si intelegere a cailor de dezvoltare. Intr-un astfel de dialog, angajatul poate intelege ceea ce seful sau este nemultumit si ceea ce acorda atentie. Cu alte cuvinte, metoda da motivatia unui efect de gestionare foarte important – feedback subordonat activitatii sale.
Ar trebui sa se astepte sa diagnosticheze problemele corporative. Indicatorii cheie de performanta ai angajatului va permit sa luati masuri in timp util pentru a imbunatati eficienta activitatii sale.
Sistemul KPI a venit la practica companiilor ruse acum cativa ani. In prezent, se elaboreaza o metodologie unificata pentru evaluarea indicatorilor cheie de performanta pentru intreprinderile ruse, este utilizat un complex de indicatori straini.
KPI (indicator de performanta cheie) – indicatori cheie de performanta – un sistem de indicatori cantitativi care reflecta performanta fiecarui angajat.
Avantajul sistemului KPI este motivatia activa a personalului si a indicatorilor comparabili. Eficienta este un indicator relativ care acopera toate domeniile activitatilor angajatilor si exprima rezultatele cantitativ. Numarul optim de KPI pentru un angajat nu este de cel mult cinci.