ONLINE sau FATA IN FATA
Respectam regulile de igiena si confidentialitatea datelor cu caracter personal
Faptul ca un numar mare de persoane prefera sa lucreze in alte tari decat in cea natala sau cea in care isi au domiciliul este o realitate determinata mai ales de factorii economici. Oamenii pleaca in cautarea unui trai mai bun si a unui salariu mai mare decat ar avea in tarile lor, iar acest lucru presupune, de multe ori, sacrificiul de a sta departe de familie si de cei dragi.
Chiar daca pe meleagurile straine exista un numar mare de romani – peste 9 milioane, conform ultimelor statistici – se pare ca tara noastra reprezinta, pentru cetatenii altor tari, un punct de real interes. La sfarsitul anului 2019, aproape 40.000 de persoane cu o alta cetatenie decat romana erau inregistrate oficial ca muncind pe teritoriul Romaniei.
Avand in vedere acest numar semnificativ, este important de stiut care este legislatia care se aplica la angajare in cazul cetatenilor straini si care este prevazuta in ordonanta nr.25 din 26 august 2014, actualizata in 2016.
Procedura de angajare a cetatenilor straini este diferita in functie de tara de origine a acestora. Astfel, regulile pe care trebuie sa le respecti, daca vrei sa angajezi pe cineva care provine dintr-o tara din Uniunea Europeana (UE), Spatiul Economic European (SEE) sau Confederatia Elvetiana (CE) sunt diferite de cele valabile in cazul cuiva care vine dintr-un stat care nu apartine acestor aliante politice.
Primul pas este sa ajungi la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuieste cetateanul strain, pentru a inregistra rezidenta acestuia (daca va ramane pe teritoriul Romaniei mai mult de trei luni).
Pocedura legislativa extrem de anevoioasa necesita un intreg arsenal de documente traduse si legalizate cat si o buna documentare si cunoastere a noutatilor din domeniu cat si a institutiilor competente.