Anxietatea este o emoție foarte puternică pe care o trăim în situații din cele mai diverse, încă de când suntem mici. Este vorba despre acea stare de neliniște profundă care ne cuprinde atunci când parcă presimțim că o să se întâmple ceva rău și nu mai vedem nici un strop de speranță în nimic. Atunci când te afli în această situație, nu te mai simți sigur niciunde și îți vin în minte doar gânduri negative. Tot corpul parcă lucrează împotriva ta și îți oferă stări de rău generalizat.
Cum se simte anxietatea ?
Anxietatea înseamnă acea stare de îngrijorare fără limită. În momentul în care întâlnești un obstacol în cale, începi să te întrebi cum te vei descurca, ce se va întâmpla și mai ales ce va spune lumea dacă nu reușești. Dacă stai să analizezi fiecare situație dintr-un unghi nepotrivit, atunci totul este învăluit în incertitudine și negativism.
Această neliniște nu este doar o simplă stare mentală deoarece se transmite în mod inevitabil în tot corpul, influențează respirația și conferă o stare de încordare musculară la nivelul întregului organism. Toată această neliniște se simte și în stomac. Fiecare persoană o resimte diferit. Unii spun că se sufocau, alții aveau nevoie la toaletă mai des, unii au stări de greață și amețeli, alții izbucnesc în plâns sau au palpitații.
Ce faci când simți anxietate?
Dacă te afli în situația în care nu mai vezi nici o ieșire și totul pare neclar, este recomandat să apelezi la a vorbi cu cineva sau de a pleca undeva pentru a căuta ajutor. În acele momente, mintea îți este plină de griji suplimentare și mereu îți pui un semn de întrebare, pentru că nu mai ești sigur de nimic. În plus, ai tendința de a pune totul într-o lumină nefavorabilă pe care să o asociezi cu imagini de-a dreptul înspăimântătoare. În peste 90% dintre cazuri, nimic din ce ți-ai imaginat nu se întâmplă de fapt.
Foarte multe persoane se confruntă cu tulburări de anxietate, această emoție fiind întâlnită în întreaga lume din varii motive. Studiile arată că oamenii sunt predispuși să sufere de anxietate în proporție de 30%.
Cum tratăm anxietatea?
Cei care au tulburări de anxietate trebuie să urmeze un tratament corespunzător, pentru a scăpa de aceste stări. În caz contrar, pot apărea boli somatice și există un risc foarte mare de a se transforma în alte probleme de sănătate mentală, cum ar fi depresia. Oamenii aflați în această situație prezintă șanse mari de a se confrunta cu un eșec academic și de cele mai multe ori prezintă performanță scăzută la muncă. Starea lor generală este de panică, încordare sau din contră, apatie și lipsa entuziasmului.
Anxietatea nu este o problemă mentală și nu definește o emoție negativă, ci arată o disfuncționalitate la nivelul creierului. Aceasta nu trebuie eliminată complet din viața noastră, pentru că uneori aceste emoții intense ne cuprind subit, dar dispar la fel de misterios fără să își pună amprenta în mod negativ asupra stării de bine.
Această emoție profundă se găsește în toate culturile și arată faptul că este o emoție pură și naturală care are un scop important în viață : supraviețuirea. Un nivel scăzut de teamă ne ajută să fim precauți și pregătiți în caz de atac. Este o reminiscență a creierului nostru reptilian care s-a dezvoltat timp de milioane de ani. Totuși, există totuși o mare diferență între anxietatea normală și cea patologică.
În situația în care este doar o emoție firească, ne putem folosi de această stare pentru a preveni apariția unor situații amenințătoare. Anxietatea devine o reală problemă, tocmai atunci când face această tranziție de la normal la patologic și ne împiedică să ne trăim viața în mod normal.
Manifestările anxietății patologice sunt următoarele :
- Tulburarea de panică
- Fobia socială
- Fobia specifică
- Nevroză obsesiv-compulsivă
- Anxietatea generalizată
- Tulburarea de stres posttraumatic
Ce reprezintă tulburările de anxietate?
Tulburarea de panică apare atunci când te sperie tot ceea ce este în jurul tău și nu reușești să mai vezi nimic pozitiv în viața ta. Atacul de panică este resimțit ca și un atac de cord pentru că ai acea stare de sufocare fără să identifici motivul care a dus de fapt la această situație. Dintre simptomele atacului de panică amintim: palpitaţiile, durerea în piept, transpiraţia intensă, senzația de tremurare și sufocare, chiar și teama de moarte.
Cum se tratează tulburările de anxietate?
Pentru a îndepărta starea de anxietate, terapia cognitiv-comportamentală, se dovedește a fi extrem de eficientă. Spre deosebire de tratamentul medicamentos ce constă în administrarea de anxiolitice, antidepresive sau beta-blocante, aceasta este un tratament fără efecte secundare.
Celulele neuronale comunică prin intermediul neurotransmițătorilor și coordonează activitatea organelor interne. S-a constatat faptul că la tulburările de anxietate apar anumite disfuncții la nivelul acestor organe.
Cum acționează tratamentul prin psihoterapie cognitiv-comportamentală ?
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este forma de psihoterapie care oferă cele mai bune rezultate în cazul tulburărilor de anxietate, fiind o intervenție rapidă și deosebit de eficientă în cazul diferitelor probleme mentale.
Prin intermediul acestei terapii se modifică în mod vizibil modul de gândire și de acțiune în diferite situații stresante. Persoanele care suferă de anxietate se tem de aproape orice, astfel că nu au suficient curaj să vorbească în public și sunt predispuși să facă atacuri de panică sau să dezvolte anumite obsesii.
De cele mai multe ori evită să facă lucruri noi, de teamă să nu eșueze pentru că nu reușesc să-și controleze în mod eficient stările de teamă, cum ar fi: tremurul mâinilor, bătăile accelerate ale inimii, își pierd deseori controlul și nu se pot concentra suficient asupra acțiunii desfășurate.
Rolul acestei terapii este de a îndepărta factorii care determină apariția simptomelor de anxietate. Aceasta aduce rezultate benefice pe termen lung. Prin psihoterapie, oamenii reușesc să își controleze fricile cu ajutorul tehnicilor de relaxare și învață cum să își observe gândurile și comportamentele în profunzimea lor, fără să le pună într-o lumină nefavorabilă.
Mai mult decât atât, aceștia vor reuși să înlocuiască toate gândurile și comportamentele negativiste cu unele optimiste, astfel că nu își mai țin mintea ocupată cu lucruri ineficiente și pun accent doar pe ceea ce contează cu adevărat în viață.
Dacă ai nevoie de ajutor, tu sau cineva drag, contactează-ne la : 0724. 813. 112 sau la office @ peopledevelop.ro
Alte Surse:
https://www.healthline.com/health/anxiety
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
Sursă foto: Unsplash.com
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023