Există foarte multe detalii care trebuie evaluate pentru punerea unui diagnostic corect și încadrarea unui copil într-o anumită categorie de tulburare din spectrul autist. De aceea, depistarea timpurie și apelarea la o formă de terapie sunt esențiale pentru a permite corectarea și ameliorarea situației. Iar acest lucru poate fi făcut prin aplicarea unor teste pentru copii cu autism, de 1,2 și 3 ani și vârste superioare, special concepute, adaptate și îmbunătățite pentru a permite o încadrare corectă și a urmări evoluția unei terapii
.
În prezent există mai multe modalități de evaluare și testare a unui copil pentru a oferi un diagnostic și a recomanda o formă de terapie. Aceste teste pot fi aplicate de la cele mai fragede vârste, luând în calcul o serie de item, etape și parametrii stabiliți de specialiști și identificați de specialiști.
Iată care sunt testele utilizate în prezent pentru evaluarea copiilor cu autism cu varste de 1, 2, 3 ani și superior:
1. Testul Portage
Acest test poate fi aplicat copiilor cu vârste între 0 și 6 ani. El este alcătuit din mai multe secțiuni, pe categorii de vârstă, cu un anumit număr de itemi, la care trebuie răspuns cu afirmativ sau negativ. Pentru corectitudine, trebuie parcurse toate secțiunile până la vârsta pe care o are copilul.
2. Testul Carolina
Este unul dintre testele de bază prin care se face evaluarea clinică și se pune un diagnostic, cu încadrarea la tipul de deficientă din spectrul autist cu care se confruntă un copil. El presupune o evaluare complexă, în care pot fi implicate mai mulți specialiști, precum: un medic pediatru, psiholog, neurolog pediatru, neuropsihiatru, medic specialist ORL, logoped ș.a.
3. Testul Denver II
Este o evaluare inițială generală, în care sunt aplicate o serie de criterii și specificații generale pentru a vedea dacă nivelul de dezvoltare a unui copil cu vârsta între 0 și 6 ani este unul normal sau dacă există prezumție și risc de a avea sau dezvolta o anumită forma de tulburare autistă.
4. Testul NEPSY 2
Este un test utilizat pentru o prezentare completă a stării de dezvoltare neurologică și neuropsihiatrică a unui copil. El poate fi aplicat copiilor cu vârste între 3 și 16 ani și constă dintr-o serie de subteste neuropsihologice variate și combinate, ce vizează observarea unor funcții precum: atenția, execuția limbajul, memoria, învățarea, percepția socială, vizual-spațială, aparatul senzorial și motor etc.
5. Testul ABAS II
Este un test standard, utilizat pentru acordarea unui grad de handicap. Acesta include un sistem complex de evaluare comportamentală, ce are în vedere măsurarea adaptabilității . Testul oferă un scor general, bazat pe alte trei scoruri, ce țin de nivelul practic, conceptual și social, ce cuprind zece arii specifice de deprinderi. Se poate aplica persoanelor cu vârste de la 0 la 89 de ani.
6. Testul ASRS
Este un test ce include un set de etape de evaluare, ce urmăresc măsurarea comportamentelor asociate TSA. Se poate utiliza pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Aceste teste pot fi aplicate de către părinți educatori, învățători, profesori, psihologi școlari, asistenți sociali din domeniul clinic, medici, persoane care lucrează în domeniul psihiatriei etc. și include itemi asociați cu tulburări specifice, tulburarea Asperger, tulburări pervasive de dezvoltare ș.a.
7. Testul SCQ
Este unul dintre testele esențiale recunoscut drept standard în evaluarea autismului, alături de Autism Diagnostic Interview-Revised (ADI®-R) și Autism Diagnostic Observation Schedule, Second Edition (ADOS®-2). Este utilizat pentru a stabili evaluarea abilităților și comportamentului social al copiilor care pot suferi de tulburări din spectrul autist. Este recomandat pentru stabilirea unui diagnostic, alegerea unei variante de tratament, masurarea rezultatelor și schimbărilor în timp.
În concluzie, în cazul în care vreți să oferiți o evaluare și o diagnosticare timpurie a oricărei probleme legate de o tulburare din spectrul autist, este bine să apelați la specialiști și la instrumente de testare adecvate, care vă pot fi oferite de People Develop Center.
Sursa foto : pixabay.com
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023