Fiecare copil se confruntă cu diverse probleme pe parcursul copilăriei, însă pentru copiii diagnosticați cu TSA- așa numitul autism – realitatea arată puțin mai diferit și provocările sunt mai dificile.
Autismul reprezintă o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului, iar provocările pe care le întâmpină copiii cu TSA apar în dezvoltare și comunicare, dar și în interacțiunea cu alte persoane. Autismul nu se dobândește, copiii diagnosticați cu spectru autist se nasc în acest fel. Însă, putem să îi ajutăm să facă față tuturor provocărilor. Dincolo de terapie, o metodă complementară este jocul.
Prin joc descoperim lumea, iar acesta este un adevăr general valabil pentru orice copil. Fiecare curiozitate este satisfăcută prin călătoria explorării mediului din jur. Simțurile senzoriale au un rol important în primii ani de viață, deoarece conturează lumea exterioară. Pentru copiii cu spectru de autism, jocurile pot fi un real ajutor, dar NU înlocuiesc ședințe de terapie ABA. Vă puteți programa aici.
Discutăm în special despre jocurile senzoriale.
Beneficiile jocurilor senzoriale
Informațiile senzoriale sunt deseori percepute ca fiind un factor stresant pentru copiii cu autism. De aceea, jocurile senzoriale sunt un ajutor în diminuarea acestor reacții, făcând interacțiunea cu ele mult mai plăcută. Astfel, ajută la reeducarea răspunsului creierului la informațiile senzoriale.
Printre beneficiile jocurilor senzoriale se numără:
-
- Stimularea creierului. Angrenarea în joc contribuie la îmbunătățirea modului în care copilul procesează informațiile senzoriale.
- Îmbunătățirea abilitaților sociale. Interacțiunea în timpul jocului ajută la învățarea și dezvoltarea mai multor abilități sociale.
- Contribuie la dezvoltarea abilităților lingvistice. În timpul jocului, fiecare acțiune este verbalizată, lucru îi ajută pe copiii cu autism cu abilitățile lor de comunicare.
- Îmbunătățește coordonarea și abilitățile motorii. Activitățile precum scrisul, desenatul, alergatul îi ajută pe copii să-și întărească mușchii și să îmbunătățească inclusiv coordonarea mână-ochi.
- Ajută la autoreglare. Jocul senzorial îi ajută pe copiii cu autism să învețe cum să răspundă la stimularea senzorială în moduri mai pozitive.
Cum introduci jocuri senzoriale la copii cu autism
Jocurile senzoriale sunt o activitate distractivă atât pentru micuț, cât și pentru tine. Un prim pas pentru alegerea jocului este să identificăm stimulii senzoriali la care copilul este hipersensibil. Astfel, știm care sunt aspectele asupra cărora putem lucra și putem realiza o selecție de jocuri.
Deși jocul reprezintă în general o activitate relaxantă, nu este o proces ce trebuie forțat. Astfel, îi putem încuraja să desfășurăm împreună această activitate, însă este indicat să îi lăsăm să preia controlul și să își dorească singuri să descopere. În cazul în care observăm că nu sunt atrași, putem modifica anumite variabile, precum ordinea obiectelor. Dacă în continuare activitatea nu prezintă interes, ne putem opri și a doua zi să încercăm un nou joc.
Este important să nu forțăm activitățile pentru a nu fi percepute în final ca un factor stresant, pentru că pot strica atât dispoziția copilului, cât pot conduce și la un viitor refuz în momentele în care ne propunem să schimbăm jocul.
Exemple de jocuri senzoriale în TSA
Joaca implică și dezordine de cele mai multe ori, însă este un proces de învățare distractiv și eficient. Pentru adulți poate fi un inconvenient, însă încercați să nu vă focusați atenția pe acest aspect și profitați de clipele frumoase petrecute alături de copil.
Câteva dintre jocurile senzoriale pe care le puteți încerca împreună sunt:
- Creați slime-uri
- Pictați cu ajutorul mâncării
- Jucați-vă cu Dimpl, jucăria senzorială cu butoane moi
- Distrați-vă cu obiecte introduse în jeleu
- Creați un șantier de construcție
Cele mai simple jocuri senzoriale în TSA
Pentru copii cu autism, activitățile simple sunt mai atractive și sunt recomandate la început. De aceea, v-am pregătit câteva sugestii de jocuri senzoriale ușoare:
Pictarea pe geam cu spumă de ras
Această activitate presupune pulverizarea spumei de ras pe geam și desenarea sau scrierea pe suprafața creată. Este o metodă care ne permite să lucrăm asupra simțului tactil, astfel încât copilul experimentează noi texturi. În același timp, acest joc contribuie și la dezvoltarea abilităților motorii fine, precum scrisul de mână.
Joaca cu mărgelele de apă
Pune într-un bol mărgelele cu apă și lasă micuțul să își scufunde mâinile în ele. Ajută atât simțul tactil, cât și vizual. În cazul în care dorești, poți separa mărgelele în două boluri, iar unul poate fi pus în frigider. Astfel, va experimenta și diferențele sesizabile de temperatură.
Construiți propriul șantier
Aveți nevoie de un vas adânc de plastic pentru a delimita suprafața șantierului. Ulterior, adăugați nisipul și camioanele sau restul jucăriilor care pot imita un sit de construcție. Încercați să comunicați constant despre șantier și activitățile întreprinse, imitând chiar și zgomotele specifice. Această metodă îl ajută pe micuț să relaționeze mai ușor, toate acțiunile fiind vocalizate. De asemenea, lucrează cu senzorii tactili și auditivi.
Concluzie
Activitățile senzoriale pentru autism sunt instrumente eficiente de învățare care implică toate zonele creierului unui copil, ajutându-l cu dezvoltarea cognitivă, emoțională, fizică, socială și de comunicare. În plus, sunt un mod plăcut și distractiv de a petrece timpul împreună!
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023