Toți părinții își doresc pentru copiii lor să aibă succes în viață, să fie fericiți și să-și folosească pe cât mai bine abilitățile pentru a-și atinge obiectivele propuse. Totuși, au nevoie de puțin ajutor pentru a ajunge acolo. Toate aceste reușite se bazează pe inteligența emoțională și pe modul în care reușesc să gestioneze fiecare situație.
Este foarte important ca micuții să nu fie copleșiți de emoții, ci să învețe să le controleze cât mai bine pentru a deveni adulți sănătoși din punct de vedere emoțional și cu o încredere în sine peste medie. Inteligența emoțională își pune amprenta în mod evident atât în viața de copil, cât și în cea de adult. Emoțiile se transmit ușor în relația cu cei cu care interacționăm, de aceea este necesar să deținem un echilibru interior pentru a avea cu adevărat succes.
Inteligența naturală versus inteligența emoțională
Inteligența naturală face referire la potențialul genetic pe care îl are copilul iar inteligența emoțională face referire la maturitatea emoțională. Inteligența naturală nu se poate îmbunătăți, pe când cea emoțională poate fi îmbunătățită pe tot parcursul vieții. Este nevoie de un echilibru perfect între cele două aspecte, pentru ca cel mic sa se dezvolte armonios.
Inteligența emoțională îi ajută să-și înțeleagă mai bine propriile emoții, să observe mai ușor emoțiile celorlalți și să gestioneze cu succes relațiile cu cei din jurul lor.
Beneficiile dezvoltării inteligenței emoționale
Un copil cu o inteligență emoțională bine dezvoltată este mai fericit și mai sănătos. Este dovedit faptul că, dacă reușește să dețină controlul asupra propriilor emoții, va avea în mod implicit și o stare mentală mai bună. Dezvoltarea inteligenței emoționale conferă un plus de valoare vieții, îl ajută pe cel mic să se bucure de o evoluție vizibilă, să se adapteze cu ușurință situațiilor noi apărute și să se bucure de fericire deplină.
Uneori, este destul de dificil pentru copii să înțeleagă ce anume îi face să se simtă într-un anumit fel, de aceea trebuie ajutați cât mai mult, pentru a-și dezvolta inteligența emoțională. Sprijinul oferit face parte din responsabilitatea părinților, deoarece cei mici nu au aceste abilități dezvoltate și necesită un real ajutor.
Sfaturi pentru susținerea inteligenței emoționale la copii
Părinții trebuie să îi ajute pe cei mici să-și înțeleagă cât mai clar emoțiile, pentru a știi cum să le gestioneze în mod optim. Când copiii reușesc să facă acest lucru, înseamnă că au devenit inteligenți din punct de vedere emoțional.
Pentru acest lucru, trebuie să încerci să fii mai înțelegător și să găsești o cale de comunicare eficientă cu copilul tău. Nu țipa la el și lasă-l să se exprime liber. Încearcă să folosești diferite metode pentru a-l ajuta să-și găsească echilibrul interior. Există mai multe variante însă, este nevoie să o identifici pe cea care funcționează cel mai bine pentru copilul tău.
Dacă observi că nici una nu îl ajută să își controleze mai bine emoțiile, atunci este indicat să apelezi la terapiile ajutătoare.
Terapia cognitiv comportamentală
Rolul terapiei cognitiv-comportamentale pentru copii este de a-i ajuta să-și modifice gândirea și comportamentul în diferite situații, precum și emoțiile aferente. O schimbare funcțională îi va ajuta pe cei mici să se bucure de o dezvoltare psihică armonioasă și de o inteligență echilibrată.
Acest program de terapie are rolul de a înțelege în profunzime trăsăturile specifice dezvoltării copilului tipic, dar și al celui cu tulburări din spectrul autist.
Se va face o evaluare atentă a achizițiilor cognitive esențiale, pentru că acestea influențează în mod direct procesul terapeutic cognitiv-comportamental. În acest fel, se vor identifica metodele de terapie cele mai eficiente pentru copiii cu tulburări de neurodezvoltare.
ABA – analiză comportamentală aplicată
Această analiză amănunțită a pattern-urilor comportamentale îi ajută pe terapeuți să înțeleagă modul în care reacționează copilul. ABA are rolul de a dezvolta diverse proceduri care vor produce schimbări vizibile de comportament. Sunt analizate atât activitățile propriu-zise, cât și gândurile și emoțiile care se află în spatele acestora.
Analiștii comportamentali aplică diverse strategii și tactici pentru a îmbunătăți comportamentele copiilor, iar în final vor demonstra cum intervențiile lor au adus modificări vizibile, de mare eficiență.
Prin intermediul acestei analize se vor descoperi variabilele care influențează în mod evident comportamentele copiilor, iar prin eliminarea factorilor negativi, cei mici vor reuși să devină echilibrați din punct de vedere emoțional.
Terapie logopedică – logopedia
Din momentul în care cel mic merge la școală, intră în contact cu o diversitate de emoții. Unele sunt percepute mai ușor, în timp ce altele nu sunt pe deplin conștientizate. Dacă până la această vârstă copilul nu și-a putut exprima sentimentele de bucurie, tristețe, uimire sau încântare decât prin ras, plâns sau țipete, înseamnă că se confruntă cu tulburări de vorbire. Echilibrarea emoțională este strâns legată de dezvoltarea vorbirii.
Studierea echilibrului emoțional este o etapă esențială în organizarea procesului de terapie logopedică. Prin intermediul sesiunilor de logopedie se face corecția tulburărilor de vorbire. Un copil care se poate exprima corect prin cuvinte, are încredere în forțele proprii și își va putea exprima la fel de bine sentimentele și emoțiile. În caz contrar, se va forma o barieră care îl împiedică pe cel mic să dezvăluie ceea ce simte.
Copiii care suferă de autism sau care au alte afecțiuni cum ar fi întârzieri de dezvoltare, întâmpină reale dificultăți în ceea ce privește exprimarea limbajului. Unii se confruntă cu reale provocări și în alte forme ale comunicării, cum ar fi expresiile faciale. Aceștia se tem să schițeze vreun zâmbet sau grimasă, pentru a nu-și evidenția sentimentele interioare.
O sesiune de logopedie poate fi tratamentul cel mai potrivit pentru copilul tău, pentru că aduce o reală îmbunătățire de vorbire, și implicit de comportament. Modul în care cei mici se exprimă și modul în care comunica se influențează în mod reciproc.
Pentru a-ți ajuta copilul să se dezvolte în mod eficient din punct de vedere emoțional, este indicat să apelezi la una dintre aceste metode, în cazul în care observi anumite disfuncționalități.
Concluzionând, părinții trebuie să ia decizia de a merge la terapeut pentru a găsi metoda cea mai potrivită care susține evoluția celor mici și îi ajută să se bucure de succes pe viitor.
Sursa foto: Unsplashed.com
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023