Una dintre problemele cu care se confruntă cel mai frecvent în ultima vreme, atât părinții, cât și educatorii, este aceea că tot mai mulți copii manifestă probleme de deficit de atenție. Se pare că pe lângă factori deja cunoscuți și lumea în care trăim și obiceiurile zilnice, printre care și acela da a petrece mult timp în fața calculatorului și dispozitivelor mobile, afectează tot mai mult comportamentul general. Și, chiar dacă nu întotdeauna este vorba despre diagnosticul ADHD sau tulburarea cu hiperactivitate cu deficit de atenție, este bine să urmărim evoluția copilului și să intervenim cât mai din timp pentru a corecta un comportament nepotrivit.
De aceea este foarte util, ca părintele să aibă câteva informații preliminare despre cum se manifestă deficitul de atenție la copii, care sunt cauzele și cum pot fi corectate.
Cum se manifestă deficitul de atenție la copii?
Există grade foarte diferite de deficit de atenție. Unele pot fi cauzate de situații particulare, care îndepărtează atenția unui copil de la ceea ce se comunică sau i se cere și este considerat important de părinți sau educatori. Alte probleme de atenție pot fi trecătoare, datorită unei euforii de moment sau particularităților vremii, de exemplu. Și există și cazuri grave, în care deficitul de atenție se manifestă pe perioade lungi și afectează relaționarea copilului cu părinții și cu cei din jur și care pot avea repercursiuni negative asupra integrării sociale și devenirii lui viitoare.
Cea mai îngrijorătoare manifestare a deficitului de atenție este tulburarea ADHD sau tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate. Această tulburare implică în cele mai multe cazuri afecțiuni la nivel neuronal, care afectează funcțiile executorii ale creierului și care pot îmbrăca manifestări comportamentale deviate, foarte variate. Un astfel de diagnostic poate fi pus însă, doar de specialist.
În cei mai simpli termeni ADHD-ul se manifestă cu probleme grave de atenție, hiperactivitate și impulsivitate, relații defectuoase cu cei din jur, momente de criză ce pot fi însoțite uneori și de violență.
Care sunt cauzele deficitului de atenție?
În funcție de gradul de manifestare și de existența unui diagnostic ADHD, deficitul de atenție poate avea numeroase cauze. Printre cele mai comune avem:
- Statul prea mult în fața dispozitivelor mobile, precum telefonul sau tableta, prea mult timp petrecut cu jocurile pe calculator sau pe console de jocuri etc.
- O predispoziție genetică spre astfel de afecțiuni și prezența anumitor forme de deficit de atenție la alte persoane din familie sau la alte rude.
- Nașterea prematură sau leziuni cerebrale în timpul sarcinii, la nașterii sau în perioada timpurie de dezvoltare a copilului.
- Prezența în atmosferă a anumitor substanțe poluante, precum plumbul sau anumite materiale radioactive.
- Un mediu familial dezinteresat, unde copilului nu i se acordă atenție sau nu este supravegheat și încurajat în desfășurare niciunei activități.
Există doar o corelare între aceste cauze și unele manifestări, fără a fi o condiție obligatorie ca aceste situații să ducă obligatori la afecțiuni grave.
Cum poate fi corectat deficitul de atenție?
În primul rând trebuie precizat că este la latitudinea fiecărui părinte să observe și să urmărească atitudinea si comportamentul copilului său de la vârste foarte fragede și dacă se constată că există dificultăți în a interacționa, că acesta nu poate urmări, asculta și executa anumite acțiuni adecvate vârstei, să ceară ajutorul unui specialist.
Sunt multe situații în care anumite forme de deficit de atenție se manifestă doar anumite perioade din viață, dar și situați în care aceste se prelungesc și împiedică pe termen lung evoluția normală a copilului, integrarea și acceptarea lui socială. Tocmai de aceea, vizita la un psiholog vă poate ajuta să beneficiați de o evaluare profesionistă și de recomandări foarte utile pentru a alunga temeri și a corecta comportamente nepotrivite cât mai din timp.
Una dintre cele mai eficiente variante de terapie pentru corectare deficitului de atenție este terapie cognitiv comportamentala. Prin aceasta, terapeutul stabilește un plan de reguli de purtare și acțiune, a căror aplicare cu regularitate poate duce în timp la modificarea comportamentului general, spre forma considerată dezirabilă din punct de vedere uman și social.
Oricare ar fi forma și manifestările deficitului de atenție de care suferă copilul tău, o vizită la Centrul People Develop îți poate oferi liniștea și încrederea că există recomandări și soluții pentru a corecta lucrurile în direcția dorită.
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023