Constelațiile familiale reprezintă o formă de terapie care face posibilă rezolvarea unor conflicte interne sau familiale. Însă când poate fi utilă această metodă și cum se desfășoară o sesiune de constelații familiale?
Despre terapia constelațiilor familiale
Această metodă a constelațiilor familiale a fost creată în anii 1990 de un fost iezuit german, Bert Hellinger, acesta lăsând în urmă preoția pentru a se dedica psihanalizei. Pentru că i s-a refuzat titlul de psihoterapeut, și-a exprimat interesul pentru acest domeniu fondându-și propria tehnică.
Astfel, constelațiile familiale sunt inspirate de modelul psihogenealogiei, ceea ce face ca această terapie să funcționeze pe principiul influenței istoricului familial. Altfel spus, istoria familia este cea care influențează cine suntem și care este starea noastră psihologică, fie din cauza unui conflict familial care nu a fost rezolvat, fie datorită reproducerii, în mod conștient sau nu, a unui model din familie.
Scopul utilizării metodei constelației familiale
Această metodă își propune să determine dacă anumite bariere precum timiditatea, anxietățile, dificultățile relaționale sau fricile iraționale sunt de proveniență familială, dacă acestea vin de la strămoși. De asemenea, este o metodă care are drept scop eliberarea de conflicte care au avut loc în trecut sau înțelegerea unor secrete de familie. De asemenea, este urmărită vizualizarea tiparelor repetitive din familie, astfel încât să fie pus capăt acestui cerc vicios care poate deveni extrem de greu.
Beneficiile aplicării metodei constelațiilor familiale
Persoana care va urma această terapie va reuși să reconstituie o parte din arborele genealogic. Făcând acest lucru, va reuși să se întoarcă la originea problemei, vizualizându-și astfel familia în spațiu. Acest lucru va fi făcut cu o mai mare ușurință cu ajutorul unui terapeut specializat în acest sens.
Această metodă reprezintă o terapie scurtă, însă este important de înțeles faptul că se referă mai ales la identificarea și înțelegerea problemei, ci nu neapărat la rezolvarea ei.
O sesiune de terapie durează una-două ore, timp în care terapeutul va încerca să afle rapid care este istoria familiei, precum și evenimentele semnificative din anturajul său, încercând astfel să reconstituie „constelația”. Diagramele astfel realizate vor putea dezvălui lucruri importante despre dinamica familiei, despre modul în care această dinamică afectează persoana în cauza și altele.
Într-adevăr, această metodă nu are doar susținători, existând și voci care denunță faptul că metoda constelațiilor familiale nu se bazează pe teorii dovedite științific. Cu toate acestea, nu de puține ori au fost înregistrate rezultate favorabile cu ajutorul acestei metode.
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023