Se vorbește foarte des de anxietate la adulți. Despre ce nu se vorbește prea des este despre aceeași afecțiune la copii. Tulburarea de anxietate socială (fobia socială) la copii nu este reprezentată doar de frica de a interacționa cu alți oameni și de a-și face prieteni. De fapt, se caracterizează printr-un sentiment intens de teamă când vine vorba de situațiile sociale în care copilul ar putea fi judecat sau analizat minuțios de către ceilalți.
Ce este anxietatea socială la copii?
Copiii cu tulburare de anxietate socială experimentează sentimente intense de frică și confuzie în legătură cu o serie de factori declanșatori diferiți. Printre aceștia se numără vorbitul în fața altor persoane, cititul cu voce tare, teama de a fi evaluat și interpretat greșit de către alții, teama de a nu-i deranja pe alții prin comportamentul avut și chiar frica de a conversa cu alte persoane. Aceste temeri de o intensitate ridicată îi vor reține pe copii de la a interacționa cu alți copii, de a se exprima sau de a-și face prieteni noi.
Copiii cu tulburare de anxietate socială își fac griji exacerbate când vine vorba de o mulțime de situații sociale în care s-ar putea afla: la școală, atunci când fac parte dintr-o echipă, întâlniri sociale și chiar reuniuni de familie. Așadar, este vorba de o gamă foarte largă de stimuli externi care i-ar putea cauza copilului anxietate socială și, în cele din urmă, izolare conștientă.
Care sunt simptomele și cauzele?
Chiar dacă nu este un subiect foarte des abordat, anxietatea la copii există și este o afecțiune care va deregla întreaga viață a unui copil. Conform statisticilor, vârsta medie pentru debutul tulburării de anxietate socială este de 13 ani, iar la 75% dintre cazuri simptomele se instalează între vârsta de 8 și 15 ani. Tulburarea poate apărea în urma unui comportament social care s-a dovedit a fi caracterizat prin timiditate încă din copilărie, dar poate fi declanșată și de o experiență recentă, traumatizantă.
Spre exemplu, bullying-ul, o problemă de actualitate, poate fi un factor declanșator extrem de puternic. Simptomele definitorii ale tulburării de anxietate socială includ teama sau frica marcante cu privire la situațiile în care copilul s-ar putea afla și care presupun posibilitatea de a fi analizat de către ceilalți, de a fi în centrul atenției.
Copiii care au această tulburare simt că vor acționa, indiferent de circumstanțe, într-un mod care va fi evaluat ca fiind negativ și greșit. Astfel, va evita situațiile sociale sau va încerca să le suporte în timp ce este încercat de sentimente de teamă și amenințare. De asemenea, copiii cu anxietate socială tind să exagereze intensitatea emoțiilor trăite, disproporționând realitatea.
Cum îi afectează anxietatea socială pe copii?
Bineînțeles, anxietatea socială afectează extrem de mult comportamentul social al copilului. Dat fiind faptul că situațiile sociale îi vor declanșa întotdeauna stări de teamă și anxietate, la copii acest lucru se poate manifesta prin accese de furie, plâns incontrolat, timiditate exacerbată și chiar deficit când vine vorba de a încerca să vorbească.
Aceste comportamente se traduc printr-un deficit semnificativ în ceea ce privește interacțiunea cu alte persoane, care, în viitor, ar putea reprezenta un deficit în ceea ce privește domeniul ocupațional sau alte domenii de activitate din care copilul va face parte. Copiii cu anxietate socială tind să manifeste dependență de familie și chiar de anumite persoane.
Din punct de vedere fizic, copiii cu anxietate socială manifestă simptome de înroșire, creșterea frecvenței cardiace, tremurături ale corpului, balbism (bâlbâială) care îi va afecta fluența și ritmul vorbirii, voce tremurândă și dificultăți generale în a interacționa cu oamenii din jur și în a-și face prieteni.
Terapii pentru anxietatea socială la copii
Este foarte important ca părinții să cunoască simptomele copilului și să reușească să le traducă în conformitate cu tulburarea de anxietate socială. Din acest punct de vedere, este vitală susținerea părinților și dialogul cu copiii cât mai repede posibil Pe de altă parte, un copil nu trebuie judecat pentru modul în care se comportă în societate pentru că este posibil să facă acest lucru involuntar.
Când vine vorba de ajutor avizat, terapia cognitiv-comportamentală, o formă de tratament psihologic care s-a dovedit a fi eficientă pentru o serie de probleme, inclusiv depresia, tulburările de anxietate, consumul de substanțe ilicite, se dovedește a fi cea mai bună variantă pentru tratarea tulburării de anxietate socială la copii. Aceștia pot fi ușor ajutați să aibă contact cu alți copii fără simptomele specifice atacurilor de panică și anxietății.
Numeroase studii susțin faptul că terapia cognitiv-comportamentală duce la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții individului. De altfel, terapia cognitiv-comportamentală este la fel de eficientă (sau chiar mai eficientă) decât alte forme de terapie psihologică sau chiar medicamentație specifică.
Progresele în terapia cognitiv-comportamentală au fost realizate atât pe baza cercetărilor în domeniu, cât și a practicii clinice. Viabilitatea și eficiența acestei forme de terapii este susținută de numeroase dovezi științifice și practice care au demonstrat faptul că, într-adevăr, terapia cognitiv-comportamentală produce schimbări semnificative.
Prin abordarea a numeroase principii de bază și strategii specifice, sub îndrumarea unei persoane avizate, terapia cognitiv-comportamentală reprezintă una dintre soluțiile cele mai bune când vine vorba de astfel de probleme sociale. În cele din urmă, copilul, încetul cu încetul, își va ieși de sub carapace și nu va mai fi încercat de sentimente de anxietate în societate.
Este important ca anxietatea să fie descoperită cât mai devreme pentru a putea fi tratată la timp și a avea rezultate excelente. Copiii au o capacitate extraordinară de vindecare a bolilor, iar de capacitatea de învățare și evoluție, nici nu încape discuție. Ajutați de persoana potrivită, cât mai rapid posibil, copiii vor învăța să aibă încredere în ei, să iasă în evidență, să își spună părerea și să nu se mai teamă de judecata altor persoane. Totul începe de acasă: încurajează-ți copilul să se exprime!
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023