Viața este o poveste și arată diferit pentru fiecare persoană în parte. Însă, pentru unii copii, este mai colorată de la o vârstă fragedă. Acest aspect nu se rezumă doar la părți frumoase, fiind un „pachet” care vine cu o serie de provocări în ceea ce privește dezvoltarea și comunicarea, dar și interacțiunea cu alte persoane.
În termeni terapeutici, acest traseu pictat cu nuanțe vii și provocări mai dificile poartă denumirea de autism de spectru, fiind cunoscut și sub abrevierea TSA.
Ce este TSA-ul – tulburarea de spectru autist?
Începem articolul prin a vă spune ce nu este. Autismul de spectru nu este o boală, ci reprezintă o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului. Astfel, pentru TSA nu există un tratament medicamentos care să îl vindece, însă există diverse forme de terapie menite să ajute copiii diagnosticați cu spectru de autism să facă față mai ușor dificultăților întâmpinate prin ameliorarea simptomelor.
Când apar primele semne ale spectrului de autism
După cum menționam la începutul articolului, semnele de TSA apar de la vârste fragede, fiind vizibile din primii 2-3 ani de viață ale copilului. Uneori, semnele de întârziere în dezvoltare pot apărea chiar mai devreme, fiind diagnosticabile încă de la 18 luni.
Care sunt primele 10 semne ale spectrului de autism
Printre primele 10 semne care ne pot indica o astfel de dizabilitate de dezvoltare și care ne pot pune pe gânduri sunt:
- Copilul nu răspunde atunci când îl strigăm pe nume
Acesta este de obicei primul semn pe care un părinte îl observă. Absența unui răspuns din partea copilului este adesea asociat cu un semn al spectrului de autism.
Observăm întârzieri de învățare în dezvoltare
Câteva dintre semnele de alarmă ar putea fi faptul că nu vorbește în propoziții și evită să se joace cu jucării simple, precum puzzle-urile, ori nu înțelege instrucțiuni simple.
- De cele mai multe ori, evită contactul vizual
Lipsa contactului vizual sugerează că sunt mai puțin receptivi la oameni în general, fiind concentrați pe propriile acțiuni.
- Are o sensibilitate excesivă sau inferioară la lumini, sunete sau atingere
Capacitatea creierului de a procesa stimulii fizici primiți funcționează diferit față de o persoană care nu este diagnosticată cu TSA. Copiii cu spectru de autism pot fi ușor deranjați sau iritați de sunete și lumini, percepându-le ca fiind confuze. În același timp, au o sensibilitate la atingerea pielii mai ridicată, uneori făcând-o imposibilă de tolerat.
- Are acțiuni repetitive, cum ar fi legănarea corpului, baterea mâinii și vocalizări precum mormăitul sau repetarea anumitor fraze.
- Întâmpină probleme de somn recurente
Persoanele cu TSA întâmpină probleme cu adormitul și, întrucât sunt sensibili la lumină și sunet, orice zgomot îi poate trezi instantaneu, fiind uneori imposibil să aibă un ciclu de 8 ore de somn. Lipsa unui somn odihnitor poate agrava alte simptome de TSA.
Dezvoltă cu ușurință un interes intens pentru obiecte sau subiecte mai puțin obișnuite, cum ar fi trenurile
- Se confruntă cu o dificultate în a înțelege emoțiile
Reacțiile catalogate ca fiind nepotrivite nu reies din lipsa de empatie a persoanelor diagnosticate cu TSA, ci din dificultatea de a înțelege expresiile faciale și limbajul corpului, cum ar fi ridicatul din umeri sau al sprâncenelor.
Întâmpină dificultăți în situații sociale
Unul dintre cele mai ușor de recunoscut simptome ale TSA-ului este modul în care copilul relaționează, fiindu-le dificil să socializeze cu cei din jurul lor. Uneori catalogați ca persoane introvertite, persoanele cu spectru de autism au tendința de a se închide în interiorul lor pentru a face situațiilor sociale în fața cărora sunt puși.
Nu sunt adepții modificărilor de rutină, schimbările fiind percepute ca un factor de stres
Cum îi putem ajuta?
În cazul în care identificați aceste 10 semne în comportamentul copilului încă de la o vârstă frageda, vă recomandăm să luați legătură cu un specialist. Intervenția timpurie este cheia succesului și poate aduce îmbunătățiri majore în viața copilului. Fiind în creștere, cu cât amânați vizita la un specialist, cu atât simptomele se pot accentua.
Simptomele pot fi ameliorate prin terapie, iar pentru fiecare provocare pe care copilul o întâmpină, există o metodă alternativă de învățare care să îl ajute să își exprime nevoile.
În cazul copiilor diagnosticați cu spectru de autism, terapia ABA este un real ajutor în îmbunătățirea înțelegerii și utilizării vorbirii și a limbajului de către copil, având că scop întărirea pozitivă a unui comportament prin recompensare. Astfel, copilul va asocia o acțiune cu un feedback pozitiv, urmând să o repete. Însă, acesta este doar un mic exemplu. Terapia ABA este mult mai complexă de atât și, începută de la vârste timpurii, poate îmbunătăți semnificativ viața unei persoane cu TSA.
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023