People Develop Center - Terapie Aba, psihoterapie si logopedie copii, adolescenti si adulti

Dezvoltare personala pentru adulti si adolescenti

ADOLESCENTI

Adolescenta este fara doar si poate cea mai tumultuoasa perioada pentru dezvoltarea umana, fiind procesul definitivarii personalitatii, al dezvoltarii depline din punct de vedere bio-psiho social, respectiv procesul in care trebuie sa facem tranzitia către stadiul de tanar, de adult responsabil capabil sa ia deciziile menite sa maximizeze succesul. Erik Erikson, psiholog si psihanalist sustinea faptul ca în adolescentă vorbim de dezvoltarea unui conflict intre identificare si confuzia rolurilor, conflict care presupune faptul ca daca adolesentul va reusi sa se conceapa drept un individ productiv pentru societate, daca va primi suportul necesar din partea celorlalti, atunci acesta va fi capabil să perceapa un sentiment de integritate persoanla, in caz contrar vorbim de aparitia unei confuzii identitare, confuzie tradusa in termenii dificultatilor de adaptare si relationare (Bonchis, 2011, p. 45).

Adolescenta este de asemenea varsta la care au loc primele experiente de dragoste, experiente care, gestionate necorespunzator, se vor rasfrange ca o adevarata furtuna peste viitorul adult. Aceasta perioada este de asemenea si una in care congitia, emotiile si comportamentul adolescentului penduleaza intre dorinta de a fi independent de familie (si de normele sale), de scoală si financiar, si între neputinta atingerii acestei independente ca urmare a varstei incă fragede, care nu-i permite tanarului sa parasească caminul familial si sa se poata intretine pe propriile sale forte.

Desi nu ne place să afirmam acest lucru (dar o facem pentru a constientiza gravitatea problemelor de comportament, personalitate si emoționale care insotesc acest stagiu de varsta), adolescenta este si o perioadă de varsta periculoasa deoarece aici debuteaza principalele tulburari mintale, de personalitate, alimentare (si a multor altele). Astfel, daca crezi ca nimeni nu te intelege, ca ai nevoie de un partener abilitat de discutie, ca simti cum pierzi controlul asupra vietii tale personale si interpersonale, programeaza o sedinta! Clinica noastra iti vine in ajutor cu psihologi si psihoterapeuti specializati, dornici sa te ajute sa-ti cladesti (sau consolidezi increderea in propria persoana, pentru ca acestea din urma sunt pietrele de temelie ale reusitei).

Daca esti adolescent, cursurile noastre de dezvoltare personala te vor invata cum sa gasesti un echilibru intre scoală si timp liber, cum sa eficientizezi corespunzator si constructiv acest timp, cum sa depasesti evenimentele dificile din viata ta (deoarece in perioada adolescentei te vei confrunta cu multe evenimente care te vor destabiliza, ca urmare a particularitatilor cognitive, emotionale si comportamentale ale acestei categorii de varsta), cum sa te pregatesti pentru examenele importante din viata ta in particular, respectiv pentru viata de adult responsabil in general (stiu ca nu suna bine, dar cu totii trebuie sa trecem la un moment dat prin asta).

ADULTII

Responsabilitate, devotament, dragoste si echilibru. Cam acestea ar fi cuvintele cheie pentru a descrie stagiul de varsta reprezentativ pentru adult. Responsabilitate pentru ca, la aceasta varsta vorbim in majoritatea cazurilor de o persoana cu toate studiile dorite finalizate, cu o profesie pe care trebuie să o exercite cu competenta si devotament (ca doar nu vrem sa lucram toata viata ceva ce nu ne implineste si la care nu putem pune suflet, nu-i asa?). Dragoste, pentru ca la aceasta varsta majoritatea oamenilor aleg sa aibă un partener, fie să traiasca în coabitare consensuala, fie să aleg sa faca pasul cel mare si sa se casatoreasca si, de ce nu, sa-si intemeieze o familie. Echilibru deoaece intre viata profesionala, cea personala si cea de relatie/familie trebuie sa existe o armonie, un curs pentru o functionare psihica optima. Dupa cum banuiesc ca a reiesit din exemplele date mai sus, toate cele patru cuvinte cheie sunt interdependente, deoarece fara responsabilitate omul nu poate duce la capat acțiunile într-o manieră satisfacatoare, fara devotament nu simtim ca muncim pentru o cauza, fara dragoste viata parca nu ar mai avea sens si fara echilibru totul devine un adevarat haos pentru fiinta umana.

Desi toate cele patru cuvinte sunt necesare, deoarece traim intr-o era manata de dorinta de a obtine cat mai mult, de a fi cei mai buni, cei mai puternici, acest amalgam de cuvinte devine dificil de transpus in practica cotidiana. Acesta este si motivul pentru care te invitam sa ne cunosti in cazul in care:

La nivel profesional: ceea ce faci nu te implineste, te confrunti cu burnout-ul, doresti sa iti schimbi cariera, dar nu ai idee de unde sa începi sau ai o idee, dar una vaga, intampini conflicte de munca pe care nu stii cum sa le gestionezi, te regasesti in alte situatii dominate de comportamente ocupationale contraproductive (cum ar fi barfa, hartuirea sau discriminarea).

La nivelul vietii de familie sau de relatie: va certati des, din motive mai mult sau mai putin semnificative, nu mai este „ca la inceput”, relatia nu va mai implineste, a aparut primul copil si nu stiti cum sa gestionati situatia, nu mai exista o armonie intre viata de familie si cea profesionala.

La nivelul vietii personale: nu te mai simti bine in pielea ta, increderea si stima de sine sunt lezate, simti ca nu mai poti face acele activitati pe care inainte le faceai cu drag, simti ca pierzi controlul asupra intregii tale vieti.

Daca esti adult, cursurile noastre de dezvoltare personala te vor ajuta sa gasesti un echilibru intre viata profesionala, viata personala si cea de relatie, sa stabilesti obiective realiste, sa iti consolidezi stima de sine si increderea in propria persoana, sa iti dezvolti capacitatea de a comunica asertiv, precum si sa intelegi mai bine cum functioneaza gandurile, emotiile si comportamentele tale, respectiv cum acestea te pot sabota daca nu sunt corect gestionate si manifestate.

Bibliografie
Bonchis, E. (2011). Perspective teoretice de abordare a copilului. In Familia si rolul ei in educarea copiilor (p. 45). Bucuresti, Romania: Polirom.

Te asteptam cu drag la sedintele noastre,

Carmen Simona Sbarna
Psiholog Specialist, Psihoterapeut si Coach
Contact: office@peopledevelop.ro; 0724.813.112.
Top