Terapia ocupaţională este cea care asigură sănătatea şi buna funcţionare a oamenilor în mediul lor de viață. Aceasta ajută la direcționarea persoanelor cu dizabilități, spre a participa la diferite activităţi, cu scopul de a-și îmbunătăţi abilitățile.
În plus, îndrumă oamenii să-și însuşească acele abilităţi şi skilluri de care au nevoie pentru a se adapta cu ușurință situațiilor noi apărute și a avea o cât mai bună productivitate, fără să-și deterioreze starea de sănătate.
Rolul terapiei ocupaționale
Rolul principal al terapiei ocupaţionale este de a dezvolta capacitatea individului, în așa fel încât să obțină realizări satisfăcătoare și a avea capacitatea de autocontrol. Acest tip de terapie te ajută să-ți dezvolți cât mai multe calităţi și abilităţi pentru a acționa în mod eficient în diferite activități.
Dacă te confrunți cu diverse provocări în ceea ce privește capacitatea de funcţionare la locul de muncă, cu siguranță ai nevoie de terapia ocupațională. Aceasta te ajută să soluționezi atât problemele fizice, psihice și cognitive, cât și pe cele psihologice şi psihosociale.
Personalul specializat lucrează cu pacienţi care suferă de diverse dizabilităţi care pot apărea ca urmare a unui accident, boli psihice sau al unor anomalii genetice. Persoanele cu probleme de acest tip, primesc un real ajutor și sunt antrenați pentru a derula o activitate cât mai productivă.
Oamenii care au fost paralizați sau care au suferit vreun atac cerebral au nevoie de suport psihic pentru a se obișnui cu ideea că vor rămâne mai mult timp în casă, fără să mai poată realiza unele activități de odinioară. Bolnavii psihici trebuie sprijiniți să învețe din nou lucrurile simple cum ar fi: mersul la cumpărături sau folosirea mijloacelor de transport în comun deoarece nu mai au deprinderile necesare.
Toate acestea fac parte din terapia ocupațională și oferă oamenilor un mimin de independenţă și confort. Aceștia pot fi ajutați prin integrarea chiar şi într-un program de recalificare sau reconversie profesională.
Persoanele mai în vârstă care vor să încetinească procesul de îmbătrânire prin exerciţiu fizic şi intelectual, pot beneficia de avantajele acestei forme de terapie. Chiar și vârstnicii se pot bucura de independenţă psihologică, fizică şi socială.
În ce constă terapia ocupațională?
Activitatea de terapie ocupaţională vizează formarea deprinderilor necesare în viața de zi cu zi, însușirea capacităţilor şi aptitudinilor de muncă, dar și educarea abilităţilor pentru a se bucura din plin de activitățile relaxante din timpul liber.
Deficiențele apărute ca urmare a unor afecțiuni grave sau dizabilități se pot corecta prin metodele terapiei ocupaţionale. În acest fel, persoanele respective își vor forma deprinderile de care au nevoie și își vor folosi în mod productiv noile abilităţi. Se vor observa modificări radicale în acțiune și gândire, mai ales atunci când există o motivaţie pentru schimbare.
Principiile terapiei ocupaționale
Terapia ocupațională susține starea optimă de funcționare a unei persoane, promovând sănătatea și bunăstarea oamenilor. Aceasta îmbunătățește în mod vizibil abilitățile, în ceea ce privește realizarea diverselor activități la locul de muncă. Cei care beneficiază de această formă de terapie vor avea nevoie de cât mai puțină asistență din partea altei persoane pentru a avea o viață productivă.
Oamenii sunt supuși acțiunii de intervenție pentru a minimiza cât mai mult posibil impactului deficiențelor asupra capacității de a-și desfășura activitatea zilnică la locul de muncă. Terapia presupune implicarea într-un proces de recuperare și dezvoltare a abilităților care îi face cât mai productivi.
Specialiștii în terapia ocupațională oferă toate îndrumările necesare atât persoanelor cu probleme de sănătate mintală, cât și celor cu dizabilități fizice. Aceștia ajută oamenii pe tot parcursul vieții, pentru a deveni cea mai bună versiune a lor. În acest fel, ei vor reuși să desfășoare în mod optim toate activitățile dorite.
Cei care prezintă diverse disfuncționalități la nivel fizic sau psihic au nevoie de sprijin pentru a se orienta către performanța maximă pe care o pot dobândi în această situație. Rezultatul procesului terapeutic constă în reabilitarea fizică și neuropsihică și crește în mod vizibil calitatea vieții.
În primul rând, are loc un proces de evaluare pentru a se identifica nevoile personale ale individului. Apoi se va analiza atent contextul socio-familial și profesional urmând a se stabili obiectivele principale, cum ar fi: câștigarea independenței dorite și a încrederii de sine.
Cum te ajută terapia ocupațională?
Terapia ocupațională are rolul de a oferi ajutor pacientului cu scopul de a se adapta mai ușor noului stil de viață. Prin acțiunile întreprinse, se dorește ca individul să ajungă la cel mai înalt nivel posibil de independență.
Ca urmare a acestui program, oamenii se vor putea adapta mai ușor la mediul ambiant. Aceștia vor avea capacitatea de a se deplasa zilnic la locul de muncă, de a se plimba după masa prin parc sau de a face diverse activități fizice. Chiar și acțiunile simple cum ar fi mersul la piață sau în supermarket, au nevoie de atenție mărită pentru a fi desfășurate în mod util. În unele situații, aceștia au nevoie de un însoțitor care să le fie alături până la locul de destinație.
Terapia ocupațională și adaptarea la locul de muncă
După ce se face un bilanț al stilului de viață și al nevoilor indivizilor, se iau toate măsurile necesare pentru ca aceștia să-și desfășoare activitățile de la locul de muncă în cele mai bune condiții de siguranță. De îndată ce toate aceste aspecte sunt corect identificate, sunt integrate într-un plan atent studiat. În acest fel, se vor obține rezultate vizibile adaptate nevoilor reale ale unei persoane.
Scopul și importanța terapiei ocupaționale
Terapia ocupațională urmărește integrarea pe plan economic-social, cu scopul de a obține un efect terapeutic prin muncă. Aceasta ajută la dezvoltarea personalității și realizează reinserția în viața socială, economică și profesională în cel mai scurt timp.
Pentru a reuși în viața de zi cu zi în tot ceea ce ne propunem, trebuie să urmărim câțiva pași esențiali, cum ar fi: planificarea unei activități, desfășurarea acesteia și finalizarea cu succes. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de câteva abilități esențiale și dorința de a reuși.
Iată care sunt abilitățile necesare: încrederea de sine, capacitatea de a lua decizii, responsabilitate, concentrare, conștientizarea situației în care te afli, gestionarea fricii, exprimarea emoțiilor și motivația de a ajunge acolo unde îți dorești.
Pentru a atinge un nivel înalt de calitate a vieții, oamenii trebuie să fie capabili să acționeze în orice situație. Terapia ocupațională oferă indivizilor abilitatea de a trăi independent, chiar dacă nu sunt perfect sănătoși din punct de vedere fizic sau psihic.
Sursă foto : Unsplash.com
Articole asemanatoare
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
27/02/2024
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023