ONLINE sau FATA IN FATA
Respectam regulile de igiena si confidentialitatea datelor cu caracter personal
Terapia ocupationala este terapia preocupata cu asigurarea sanatatii fizice si psihologice a oamenilor. Aceasta terapie se adreseaza indivizilor marcati de diverse boli, dizabilitati sau tulburari, avand scopul reintegrarii respectivelor persoane in diverse activitati ludice, sociale si profesionale.
Obiectivul principal al terapiei ocupationale este acela de a sprijini procesul de dezvoltare a abilitatilor, aptitudinilor, capabilitatilor si capacitatilor umane, toate acestea prin intermediul unor diversitati de activitati si actiuni menite sa dezvolte autocontrolul, satisfactia, motivatia, performanta personala si, per ansamblu, armonia intregii personalitati.
Psihologul care practica terapia ocupationala mediaza procesul de dezvoltare senzoriala, cognitiva, emotionala, sociala, motrica si a personalitatii indivizilor cu dizabilitati, de diferite varste (de la copii, preadolescenti si adolescenti, pana la tineri, adulti si varstnici), respectiv de diferite cauze (genetice, neurologice, psihice sau precedente unor probleme si traume care isi au originea in diverse medii sociale ale beneficiarului). Astfel, acest tip de terapie ocupationala se adreseaza atat persoanelor care s-au nascut/au mostenit o anumita boala sau tulburare, cat si persoanelor care au suferit intr-un anumit moment al vietii o trauma sau o leziune cu amprenta asupra psihicului sau motricitatii lor. De mentionat este faptul ca acest tip de terapie ocupationala se adreseaza si persoanelor cu intarzieri in dezvoltare.
Eficienta acestui tip de terapie consta tocmai in faptul ca persoana (re)invata si re(formeaza) deprinderi, abilitati, aptitudini, capacitati necesare in activitatile de joc (ludoterapie), ocupationale (ergoterapie) si de autoservire, prin urmare aspecte necesare in toate planurile vietii sociale. Aditional, eficienta acestei terapii este conferita si de faptul ca nu este centrata doar pe pacient, ci si pe familia acestuia, pe apropiati, pe ingrijitori sau pe alte persoane abilitate sa sprijine procesul terapeutic.