ONLINE sau FATA IN FATA
Respectam regulile de igiena si confidentialitatea datelor cu caracter personal
Etapele emotionale si intelectuale prin care un om trece din copilarie pana la varsta pensionarii ca membru a unei familii se numeste ciclul vietii de familie. In fiecare etapa, omul se confrunta cu provocari in viata de familie care il ajuta sa isi dezvolte sau sa castige noi abilitati. Imbunatatindu-si aceste abilitati omul poate depasi schimbarile prin care aproape fiecare familie (traditionala sau nu) trece.
Nu oricine trece prin aceste etape usor. Situatii ca boli severe, probleme financiare sau moartea unei persoane apropiate pot avea repercursiuni asupra modului in care o persoana trece prin aceste etape. Din fericire, abilitati pierdute in una din etape pot fi invatate in urmatoarele.
Adaptarea este procesul constant de integrare a individului la societate, procesul de adaptare activa a individului la conditiile mediului social, precum si rezultatul acestui proces. Raportul dintre aceste componente care determina natura comportamentului depinde de scopul si orientarea valorii individuale si de posibilitatile realizarii lor in mediul social. Ca urmare, formarea de constiinta de sine si a comportamentului de joc de rol, auto-control si abilitati de autoservire, abilitatea unor legaturi adecvate cu altii. Desi adaptarea sociala este continua, acest concept este, de obicei, asociat cu perioade de schimbari cardinale in activitatile individului si mediul sau.
Principalele tipuri de procese de adaptare sunt formate in functie de structura nevoilor si motivelor persoanei:
- Tip activ - caracterizat prin predominanta impactului activ asupra mediului social;
- Tipul de pasiv - este determinat prin adoptarea pasiva, conforma a obiectivelor si orientarii grupului de valori.
Viata omului are trei mari perioade:
1. Dezvoltarea trupeasca
- Copilaria (0 – 14 ani)
- Adolescenta (14 – 18 ani)
- Tineretea 1 (18 – 21 ani)
2. Dezvoltarea sufleteasca
- Tineretea 2 (21 – 35 ani)
- Maturitatea (35 – 56 ani)
3. Dezvoltarea spirituala
- Batranetea (56 ani – moarte)
Firul vietii omenesti a fost impartit in perioade de sapte ani, clar configurate ca legi de crestere, dezvoltare si evolutie. De observat ca aceste perioade nu au granite cronologice fixe, ele variind de la individ la individ si in functie de conditiile socio-ambientale si ca primele doua etape pregatesc conditiile celei de-a treia.
Trebuie analizate foarte bine aceste perioade prin care trece omul de la nastere, deoarece doar cunoscandu-ne propriile probleme, le putem aborda corect si in plus devenim intelegatori cu problemele celor din jur si ale copilului, constientizand greselile de educatie ale propriilor parinti si ale noastre. Informandu-ma, ca om si parinte asupra etapelor existentei umane, pot sa ma cunosc si sa ma autoeduc, in vederea dobandirii capacitatii de a educa sanatos.