Având în vedere stilul de viață actual și programul din ce în ce mai încărcat, atât al părinților, cât și al copiilor, dacă nu avem suficientă răbdare și atenție față de copii, chiar și micile probleme comportamentale pot devenii provocări serioase mai târziu. În condițiile în care statisticile și studiile de specialitate arată că aproape 5% dintre copiii cu vârstă școlară prezintă simptome de ADHD, un articol cu câteva sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD, poate fi util tuturor.
Cum îți dai seama dacă ai un copil cu ADHD?
Evaluarea și punerea unui diagnostic corect pentru ADHD și complet trebuie făcută într-un cabinet de specialitate. Însă există o serie de caracteristici generale care trebuie să-ți ridice câteva semne de întrebare și să te determine să acționezi pentru a corecta comportamentul copilui.
Printre manifestările specifice menționăm: incapacitatea de a rămâne concentrati atunci când li se cere, ușurința în a fi distrași către alte activități, lipsa de organizare și planificare a activităților pe care le au de făcut, lipsă de control și inhibiție atunci când este nevoie seriozitate sau implicare într-o activitate ce presupune efort mental susținut, rezultate școlare oscilante sau slabe, impulsivitate și agresivitate, vorbește prea mult etc.
Sfaturi pentru părinți cu copii cu ADHD
În cele mai multe cazuri conștientizarea problemelor, răbdarea și acțiunea unitară poate duce la ameliorarea situației și la evitarea complicațiilor ulterioare. Părinții, psihoterapeutul, școala și copilul trebuie să conlucreze pentru schimbarea comportamentului.
În ceea ce-i privește pe părinții, există următoarele recomandări:
1. Informați-vă și cunoașteți cât mai multe despre boală
Pentru a ști ce declanșează un moment de furie sau cum poate fi canalizată și redirecționat atenția și energia unui copil cu ADHD, părinții trebuie să se informeze, să cunoască și să înțeleagă cât mai bine simptomele și strategiile de gestionare a situațiilor. Cu cât mai multe cunoștințe despre modele comportamentele specifice, cu atât mai bine pentru a reuși în a opri și reorienta acțiunile copilului.
2. Implicați-vă în educarea copilului
Schimbarea unui comportament nu o poate face doar psihologul sau personal de specialitate, părinții trebuie să contribuie și să facă tot ce le stă în putință pentru a-și ajuta copilul să fie mai liniștit, mai concentrat, mai dornic să coopereze atunci când apar conflicte, atent la detalii, receptiv, mulțumit, împăcat, ordonat. Acest lucru se poate face implicându-vă în realizarea diverselor sarcini din casa, precum: curățenie, ordine, selecție de lucruri, în efectuarea temelor, cu multă răbdare, oferind motivare, recompense și avantaje atunci când observați schimbări pozitive.
3. Stabiliți împreună cu el programul și rutina zilnică
Pentru a fi mai odihnit și mai puțin stresat, este nevoie de un program de rutină. si de organizare. Faceți împreună un tabel în care să stabiliți orele de culcare și de trezire, mesele, programul de teme, programul de joacă și alte activități educativ-recreative.
Fie că vorbim despre diverse activități sau despre anumite obiective, fiți mereu alături de copil în a-și face programul și a se organiza eficient. Un calendar, cu liste de sarcini vă poate ajuta pe amândoi să fiți mult mai atenți cu timpul și mai responsabili în îndeplinirea sarcinilor ce vă revin.
4. Faceți un program care să-l ajute să-și consume energia
Nu excludeți niciodată din activități sau pentru a-l pedepsi exercițiile fizice sau activități care îl relaxează. Consumul energiei în exces poate fi benefic pentru starea lui. Un program regulat de activități sportive (înot, tenis, atletism, fotbal, handbal ș.a ) este foarte util în acest sens.
5. Mențineți legătura cu profesionisti din domeniu și cu personalul care se ocupă de educație
Pentru a face o evaluare periodică a comportamentului și a veni cu soluții adaptate situației copilului, trebuie menținută o relație strânsă cu personal specializat în tratarea copiilor cu ADHD. Chiar dacă poate părea riscant, este bine și ca educatorii și profesorii să știe care este situația copilului, pentru a ști cum să acționeze și să se raporteze la el.
6. Susțineți copilul în realizarea activităților care îi plac
Fie ca este vorba despre pictură, sport, dans, cântat la un instrument muzical, dacă acest lucru îl relaxează și îl face să fie mai cooperant și organizați, rezervați-vă timp și energie pentru aceste activități.
7. Fiți mereu răbdător și empatic
Copiii cu ADHD pot avea adesea răbufniri și accese de furie. Țineți-vă cumpătul și reacționați cât se poate de calm în astfel de situații, încercând să-l înțelegeți, dar i să-i explicați unde greșește. Acțiunile în forță și la fel de agresive, nu aduc niciun plus în rezolvarea problemelor, ci complică și mai mult situația.
8. Aveți grijă de voi
O stare fizică și psihică bună este potrivită pentru a educa și acționa corect în relațiile cu un copil cu tulburări de comportament și atenție. Odihniți-vă și cereți ajutorul atunci când vă simțiți copleșiți. De starea voastră de bine depinde și starea de bine a copilului.
Copilul vostru este cel mai de preț dar al vieții. Dacă știți să fiți răbdători, să aveți grijă de el și să-l înțelegeți, oricât de complicate ar fi situațiile, problemele se rezolvă mai ușor!
Pentru ajutor calificat, terapii și sfaturi avizate, apelați întotdeauna la specialiști!
Articole asemanatoare
07/10/2024
Provocările adolescenței la fete
02/10/2024
Hai să ne distrăm împreună!
05/09/2024
Back to school!
11/03/2024
Criza de furie (tantrum) la copii
05/12/2023
Activități pentru copiii cu ADHD
25/08/2023