People Develop Center - Terapie Aba, psihoterapie si logopedie copii, adolescenti si adulti

Ce este singuratatea si cum ne putem vindeca

Singuratatea este definita ca o stare emotionala negativa, o stare de izolare in care individul se simte nefericit, nu simte iubire si duce lipsa relationarii cu ceilalti. Este o stare de goliciune, o senzatie de lipsa de apartenenta si importanta ce apare in absenta unui scop sau sens, omul fiind o fiinta sociala ce are nevoie de interactiune. In functie de situatie, singuratatea ce este resimtita la un nivel profund, poate duce la boli fizice (afectiuni cardio-vasculare) sau psihice (depresie, anxietate sociala).
Solitudinea, in schimb, este o stare emotionala ceva mai pozitiva ce apare in urma unei alegeri de a petrece un timp cu sinele, fiind un timp folosit pentru a reflcta asupra deciziilor si asupra propriei vieti, un timp alocat pentru inspiratie, relaxare si reflectare, odihna, etc.
Cu totii am avut momente in care ne-am simtit neintelesi sau neacceptati de catre cei din jur, relaţii de iubire în care simţim că ne lipseşte ceva, job-uri lipsite de scop şi de plăcere, activitati si conversatii superficiale, toate acestea pot duce treptat la aparitia senzatiei de singuratate. Acest sentiment, daca este de scurta durata, ne poate „deschide ochii” in ceea ce priveste viata noastra, ce ne lipseste si ce putem face pentru a avea sau gasi acel lucru; important este, ca in astfel de momente, sa ne ascultam instinctul si sa facem ceva din acest punct de vedere. Lipsa schimbarii va duce la o asezare mai profunda a singuratatii si treptat la afectiuni din ce in ce mai grave.
Societatea actuala creaza o senzatie de apartenenta sociala superficiala, avem multi prieteni pe diverse retele de socializare, colegi de serviciu cu care cream relatii de amicitie ce tind sa fie confundate cu prietenie si tot felul de alte activitati ce ne satisfac doar provizoriu nevoile sociale. Apare astfel lipsa disponibilitatii, atat in ceea ce priveste timpul cat si implicarea emotionala; propriile nevoi sufletesti ajung sa fie situate pe locul doi, prioritare fiind cele materiale, care sunt din ce in ce mai extreme si mai solicitante, ne mai fiind suficient sa ai cele necesare ci „trebuie” sa fi constant in trend cu ultima moda sau ultima tehnologie.
Pentru prevenirea starii de singuratate este necesar sa ne alegem cu o mai mare grija si implicare activitatile si persoanele din viata noastra. Serviciul este in principal activitatea care ne ocupa mare parte din timp, de aceea este important sa muncim cu placere sa stim ceea ne ni se potriveste si ceea ce putem face in directia pe care ne-o dorim.
Activitatile din timpul liber se impart in doua categorii, cele necesare (treburi casnice, cumparaturi, drumuri) si cele placute/de relaxare (intalniri, hobby-uri, odihna), ele se pot combina insa este foarte important sa nu uitam sa ne lasam timp pentru NOI. In ceea ce priveste persoanele din viata noastra cel mai important lucru pe care il putem face este sa ii pretuim pe cei importanti si apropiati noua, si sa acordam si altora posibilitatea de a intra in acest „cerc”, este util sa prioritizam oamenii din jurul nostru, in functie de importanta acestora pentru noi.
Pe langa alegerea activitatilor ce ne fac placere si ne relaxeaza, este de preferat sa fim constienti care sunt actiunile si hobby-urile care ne ofera si implinire pe plan emotional. De exemplu putem sa ne relaxam pictand, dar totodata sa fim o persoana care are nevoie de contact social pentru a simti implinire emotionala; sau invers putem iesi in oras cu colegii sau prietenii, dar sa avem nevoie de o activitate indiviuala, in liniste si intimitate, pentru a ne simti satisfacuti pe plan personal.
Oamenii pe care ii alegem sa fie in jurul nostru au un impact puternic asupra felului in care ne simtim. Putem face o selectie a acestora, mai constienta, sa nu ne lasa inconjurati doar de colegii de la munca, in mediul solicitant, sau de membrii de familie despre care poate am simtit tot timpul ca nu am avut de ales. Sa incercam sa gasim persoane ce ne sunt alaturi in orice fel de situatie, cu care avem valori si interese comune.
Desigur, cel mai important pas in depasirea sentimentului de singuratete este acela de a ne imprietenii cu noi insine, de a ne cunoaste cu adevarat nevoile si traile, sa stim ce vrem sa facem si cu cine. Sa nu ne mai lasam purtati pe valurile cerinelor sociale si sa nu devenim inerti in tumultul activitatilor inutile sau goale de insemnatate emotionala. Descoperirea sinelui si a unicitatii va aduce cu ea satisfactie ce va atrage la randul ei oameni pregatiti sa va aprecieze cu adevarat pentru ceea ce sunteti si valorile de care dati dovada.
Andreea Roman
Psiholog si consilier dezvoltare personala

Related posts

Parintele perfect

Astazi, mai mult ca niciodata, parintii simt presiunea societatii sa performeze in aceasta calitate...

Cum sa ne eliberam de trecut

Metoda Constelatiilor familiale deja e cunoscuta si apreciata de majoritatea psihoterapeutilor, psihologilor si traineri-lor....

Demersul psihanalitic

  Totul incepe cu decizia…este o decizie aparent simpla, care insa ascunde o elaborare...

Rolul familiei

Rolul familiei în dezvoltarea copilului/adolescentului este vital. Pe lângă faptul că îi asigură toate...

Workshop Parenting

Workshop parenting Dificultatile parintilor in lumea copiilor. Va invit, cu drag, sa exploram impreuna...

Comments are currently closed.

Top