People Develop Center - Terapie Aba, psihoterapie si logopedie copii, adolescenti si adulti

Coaching Individual

coaching, training

Coaching-ul este procesul de învățare orientat spre viitor.

Diferența dintre coaching și psihoterapie constă în aceea că psihoterapia pune accent pe vindecarea trecutului,în timp ce coaching-ul se ocupă de identificaarea și eliberarea posibilităților viitorului.

Asemănarea dintre coaching și psihoterapie rezidă în faptul că ambele folosesc tehnicile de explorare a inconștientului, ceea ce permite clientului să își unifice capacitatea de a simți, gândi, a acționa cu integritate, cu luciditate dar și cu pasiune.

Coaching-ul generează viziunea optima, dar și energia, speranța, așteptările și alte calități care se configurează în capabilitatea de a înfrunta schimbarea, acea resursă fundamental cerută azi oricărui individ pentru a se mișca în propria experiență individuală, dar și în cea socială.

COACHING-UL INDIVIDUAL ÎN INTERIORUL SISTEMELOR

În acest caz, coach-ul lucrează cu sistemele personale. A face coaching cu o persoană aflată într-o poziție cheie dintr-o societate, are o influență certă asupra întregii societăți.

Pornind de la idea că oamenii de afaceri, managerii sau alte personae cu responsabilități în aria profesionalăsunt personae aflate într-un continuu process de evoluție, de cele mai multe ori ei nu-și pot descoperi propriul potential. Discrepanțele dintre potențialitățile unei personae și înfăptuirile sale reale se pot datora unor factori externi sau interni. Succesul afacerii constă în realizarea unui plan de afaceri care să cuprindă:

– Scopul afacerii. De exemplu: obținerea de profit din producerea/vânzarea/acordarea de servicii etc. Fără profit, o afacere nu poate supraviețui.

– Organizarea sarcinilor. Aici se pune accent pe: specializarea (tehnică, economică, artistică, juridical, de marketing, etc), timpul, locația,strategia, obținerea de informații, planificaarea, ș.a.

– Organizarea datelor și informațiilor. Pentru a câștiga timp și energie trebuie ca baza de date să fie reactualizată periodic și verificată autenticitatea lor.

Coaching-ul unei persoane în interiorul sistemului durează doi – trei ani, iar o influență benefică nu poate avea loc pe o perioadă mai scurtă. Întâlnirile cu clienții durează două ore și au loc la un interval de una – două săptămâni. Se pot iniția ședințe individuală sau de grup; menționăm că grupul nu trebuie să fie mai mare de zece persoane. Ședințele au loc în afara sistemelor, respectiv în cabinetul coachului sau chiar în parc sau într-o cafenea.

Life coaching este un antrenament de succes, o metoda de dezvoltare personala, care pune accentul pe persoana, care nu ofera solutii, ci indruma clientul sa-si gaseasca propriile rapunsuri. In domeniul resurselor umane, coachingul este privit ca un mod de constientizare, de recadrare si focusare pe solutie, in final fiind o tehnica de punere in valoare a resurselor si potentialului clientului.

Principalele arii de abordare in life coching :

clarificarea viziunii si a telului in viata;
definirea telurilor si obiectivelor in viata pe termen scurt si lung;
imbunatatirea starii de sanatate (respectarea programului de exercitii fizice, tehnici de relaxare, reducerea stresului);
imbunatatirea autocunoasterii si discernamantului (metode ce folosesc creativitatea, tinerea unui jurnal, lecturile si activitatile culturale);
clarificarea deciziilor de cariera;
clarificarea convingerilor si valorilor spirituale ale clientului;
cresterea numarului si activitatilor recreative;
pregatirea / adaptarea la o schimbare in viata – pensionarea activa, pierderi (deces, despartire) , casatorie, schimbarea domiciliului;
imbunatatirea calitatii relatiilor clientului (dezvoltarea increderii, atasamentului, angajamentului);
planificarea financiara;
obiective educationale;
explorarea si dezvoltarea unor tehnici de obtinere si mentinere a unui mai bun echilibru intre munca si viata;
dezvoltarea personala: intuitia, tehnici de autocontrol, cresterea emotionala, imbunatatirea experientelor interpersonale si intrapersonale.

Related posts

Parintele perfect

Astazi, mai mult ca niciodata, parintii simt presiunea societatii sa performeze in aceasta calitate...

Cum sa ne eliberam de trecut

Metoda Constelatiilor familiale deja e cunoscuta si apreciata de majoritatea psihoterapeutilor, psihologilor si traineri-lor....

Demersul psihanalitic

  Totul incepe cu decizia…este o decizie aparent simpla, care insa ascunde o elaborare...

Rolul familiei

Rolul familiei în dezvoltarea copilului/adolescentului este vital. Pe lângă faptul că îi asigură toate...

Workshop Parenting

Workshop parenting Dificultatile parintilor in lumea copiilor. Va invit, cu drag, sa exploram impreuna...

Comments are currently closed.

Top